Četvorka: Izrael mora ublažiti restrikcije prije izbora

PREDSTAVNICI mirovne Četvorke za Bliski istok pozvali su u utorak Izraelce da ublaže restrikcije što su ih nametnuli Palestincima, prije održavanja siječanjskih izbora na kojima će se odlučiti o nasljedniku nedavno preminulog palestinskog čelnika Jasera Arafata.

Predstavnici skupine koju čine SAD, EU, Rusija i UN složili su se oko potrebe pružanja pomoći Palestinskoj samoupravi, rekao je u utorak nakon sastanka Četvorke u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Izraelske vojne snage postavile su kontrolne točke u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali gdje kontroliraju Palestince tijekom njihovih odlazaka iz jednog grada u drugi ili tijekom odlazaka iz ruralnih dijelova regije u gradove.

Na pitanje novinara bi li Izraelci trebali ukloniti prepreke na cestama i povući vojnike iz područja oko palestinskih gradova, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je odgovorio: " Vjerujemo da bi bilo kakav potez Izraelaca s ciljem izgradnje međusobnog povjerenja u regiji mogao biti od pomoći u ovome trenutku".

Američki državni tajnik Colin Powell, koji je također prisustvao sastanku, u ponedjeljak je od Izraelaca dobio obećanje koje će Palestincima omogućiti veću slobodu kretanja tijekom održavanja izbora.

Članovi Četvorke smatraju da su izbori ključni korak prema oživljavanju bliskoistočnog mirovnog procesa i realizaciji njegovih smjernica. Powell je izrazio potporu Četvorke palestinskim izborima te je istaknuo kako očekuje izraelsko povlačenje iz nekih palestinskih područja.

Pročitajte više