Charles Michel posjetio Makedoniju: Pregovori za ulazak u EU mogu početi odmah

Foto: EPA

DUGO odgađani pregovori o prijemu Sjeverne Makedonije u Europsku uniju mogli bi početi odmah, rekao je u Skoplju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. "Zajedno smo na rubu mogućeg proboja u procesu pristupanja vaše zemlje EU", rekao je Michel na tiskovnoj konferenciji s Dimitrom Kovačevskim, premijerom Sjeverne Makedonije.

Krajem 2020. Bugarska je blokirala pokretanje pregovora o članstvu u EU sa Sjevernom Makedonijom, u sporu povezanom sa zajedničkom poviješću, jezikom i pravima bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji. Francuska je nedavno predstavila različite kompromisne opcije u pokušaju da postigne napredak po tom pitanju, zaokružujući svoje šestomjesečno predsjedanje EU.

Ovi prijedlozi Francuske uključeni su u pregovarački okvir EU koji je sada predan Sjevernoj Makedoniji s ciljem dobivanja potpore. Kovačevski je, govoreći uz Michela, rekao da je okvir prihvatljiv, no dodao je kako želi da o prijedlozima raspravlja i parlament Sjeverne Makedonije.

Veto Bugarske i Grčke

Posljednjih su dana pristaše najveće oporbene stranke u Sjevernoj Makedoniji, nacionalističke VMRO-DPMNE, prosvjedovali protiv usvajanja pregovaračkog okvira za EU. VMRO-DPMNE je najnoviji francuski prijedlog osudio kao "legalizaciju asimilacije makedonskog naroda", optužujući vladu Kovačevskog da prihvaća "poniženja i iskrivljavanje identiteta".

Okvir sadrži nekoliko izvornih bugarskih zahtjeva, no uključuje i obvezu da Sjeverna Makedonija uključi etničke Bugare u preambulu svog ustava. Poticanje početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom također pospješuje ulazak Albanije, koji je blokiran jer EU obrađuje zahtjeve obje zemlje zajedno.

Prije bugarskog veta i Grčka je nekoliko godina blokirala pristupanje Sjeverne Makedonije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više