Chavez bijesan zbog sankcija SAD-a: "To je imperijalistička agresija"

PREDSJEDNIK Venezuele Hugo Chavez s bijesom je reagirao na "imperijalističke" sankcije koje je Washington donio zbog njihove trgovinske veze s Iranom, javlja Reuters.

Članovi venezuelanskog državnog vrha redom su osudili mjere koje je donijela američka vlada protiv njihove naftne kompanije PDVSA zbog dvije pošiljke smjese za miješanje nafte namijenjene Iranu, vrijedne 50 milijuna dolara.

"Ovo je izraz agresije i prema Venezueli i prema OPEC-u", kazao je ministar energetike Ramirez, povezujući ove sankcije s američkim pritiskom na Iran zbog njihovog nuklearnog programa kao i pokušajem svrgavanja Gadafija s vlasti u Libiji.

"Pragmatizam će opet pobijediti ponos"

Chavez je na Twitteru ovaj potez također okarakterizirao teškim riječima, ali bez obzira na ovakvu retoriku očekuje se da će pragmatizam još jednom pobijediti i to na obje strane. Naime, SAD i Venezuela su neraskidivo ovisne jedna o drugoj, jer Venezuela u SAD izvozi nekih 45 posto svoje nafte, što je čini jednom od pet najvažnijih dobavljača nafte za SAD.

Analitičari su ovaj potez okarakterizirali kao jaku poruku Chavezu da SAD osuđuje njegovu vezu s Teheranom, ali i da istovremeno ne želi uzdrmati ionako krhko tržište nafte i ostati bez jednog od  svojih najvažnijih dobavljača. To jasno pokazuje i činjenica da je SAD raskinuo veze s venezuelanskom PDVSA, ali ne i njenom podružnicom u SAD-u.

Očito su i Obama i Chavez shvatili da prepucavanje u javnosti donosi političke bodove kod kuće, ali da funkcioniranje ekonomije ne smije doći u pitanje bez obzira na ideološke nesuglasice.

Pročitajte više