Chavez i Gadafi traže novu definiciju terorizma



PREDSJEDNIK Venezuele Hugo Chavez i libijski čelnik Moammar Gaddafi danas su pozvali na stvaranje nove globalne definicije terorizma.

Na sastanku održanom nakon summita afričkih i južnoameričkih vođa u Venezueli, dvojica su čelnika potpisali novu deklaraciju u kojoj traže održavanje globalne konferencije na kojoj bi se redefinirala definicija terorizma.

Dokument odbacuje povezivanje narodne borbe i terorizma

Nijedna od njih nije se izjasnio o dokumentu, koji odbacuje "pokušaje povezivanja legitimne borbe naroda za slobodu i samoodređenje" s terorizmom, izviješteno je na venezuelanskoj vladinoj stranici.

Chaveza su SAD i Kolumbija kritizirali zbog potpore marksističkih pobunjenika iz skupine FARC u Kolumbiji. Predsjednik Venezuele odbacuje optužbe.

Novi socijalizam

Gaddafija, koji već 40 godina vlada Libijom, u prošlosti se često optuživalo za potporu i sakrivanje terorista, a bio je uključen u brojne terorističke incidente, od kojih je vjerojatno najpoznatiji napad na let kompanije Pan Am u Škotskoj, u kojemu je poginulo 243 putnika i 16 članova posade.

U zadnje je vrijeme Gaddafi malo izgladio odnose sa SAD-om nakon odustajanja od nuklearnih, kemijskih i bioloških oružja.

"Pišemo nove stranice povijesti. Ovdje smo kako bismo primijenili povijest i stvorili novi socijalizam, novi svijet", rekao je Chavez.

Pročitajte više