Chavez u Kolumbiji nastoji osloboditi taoce

VENEZUELANSKI predsjednik Hugo Chavez je danas doputovao u susjednu Kolumbiju kako bi posredovao u pregovorima između desničarske vlade i ljevičarskih gerilaca FARC-a čiji je cilj puštanje talaca u FARC-ovom zatočeništvu.

Usprkos toga što je kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe desničar i najvjerniji Bushov saveznik u Latinskoj Americi te što ne krije antipatije prema svom ljevičarskom kolegi Chavezu, njegova vlada je ipak pozdravila spremnost svog susjeda da pomogne u puštanju talaca, odnosno postizanju trajnog mira u ratom napaćenoj Kolumbiji.

Ljevičarski FARC, koji već desetljećima pokušava od Kolumbije stvoriti komunističku državu, smatra se jednom od najefikasnijih gerilskih organizacija na svijetu, a to se, između ostalog, tumači i kontrolom na područjima Kolumbije gdje se uzgaja koka.

FARC je posljednjih godina kao taoce uzeo niz uglednih Kolumbijaca, te ih koristi kao sredstvo političkog pritiska. Među njima se nalazi i Ingrid Betancourt, bivša predsjednička kandidatkinja koja je, između ostalog, francuska državljanka. Francuska vlada već duže vrijeme pokušava ishoditi njeno oslobađanje što je svojevremeno dovelo do incidenta kada su u brazilskoj džungli lokalne vlasti uhvatile ekipu francuskih tajnih agenata.

Diplomatski izvori tvrde da je Uribe blagoslov za Chavezovu misiju dobio od svog francuskog kolege Nicolasa Sarkozyja. Uribeova vlada je već prije nekoliko mjeseci iz zatvora pustila 200 FARC-ovih pripadnika kao znak dobre volje.

Osim posredovanja po pitanju talaca, Uribe i Chavez će razgovarati o trgovini između dvije države te izgradnji plinovoda koji će spajati teritorij dvije države.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više