CHICAGO: GODIŠNJI BANKET HRVATSKO-AMERIČKOG UDRUŽENJA

Hrvatsko Američko Udruženje (CAA) održalo je u subotu u Chicagu 13. godišnji gala banket na kojem su sudjelovali i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić.

Predsjednik CAA George Rudman je kazao kako Udruga sada ima dva cilja: pomoći Bosni i Hercegovini da postane sama sebi dovoljna, a Hrvatsku očuvati od mogućih nastojanja da je se smjesti u balkanske institucije.

CAA priprema za mjesec svibanj pohod na američki Kongres gdje će lobirati za interese Hrvata. Predviđeni su susreti s pojedinim kongresnicima, članovima Vijeća za vanjsku politiku Zastupničkog doma Kongresa, te razgovori u Bijeloj kući i State Departmentu.

Predsjednik ogranka CAA za srednji zapad Anthony Perajica je kazao da Hrvatska treba razumjeti da je glas Hrvata u Sjedinjenim Državama važan.

On je pozvao hrvatske Amerikance da ostave po strani međusobne nesuglasice i da svi jedinstveno pomognu Hrvatskoj i Hrvatima u BiH.

Hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović je od hrvatskih Amerikanaca zatražio potporu u osiguravanju jednakopravnosti Hrvata u BiH s druga dva naroda.

Govoreći o međuhrvatskim temama Čović je rekao kako je Hrvatska za vrijeme predsjednika Franje Tuđmana imala više razumijevanja za Hrvate u BiH, a da se stanje nakon dolaska na vlast koalicije zaledilo.

Kazao je kako je jedan od velikih problema daytonske BiH komplicirano uređenje koje ograničava njezino učinkovito funkcioniranje, te naglasio kako se BiH mora tako urediti da može učinkovito funkcionirati.

On je upozorio da je gospodarsko stanje u BiH vrlo teško i posebno istaknuo katastrofalno visok broj nezaposlenih koji se popeo na 44 posto radno sposobnog stanovništva.

Grdešić je informirao nazočne hrvatske Amerikance o stanju u Hrvatskoj. On je posebno naglasio da je nakon uređenja pitanja Prevlake i odlaska promatrača Ujedinjenih s poluotoka Hrvatska nakon nekoliko stoljeća konačno bez stranih vojnika na svojem teritoriju.

Govoreći o pitanju Iraka koje zaokuplja svijet on je rekao kako Hrvatska očekuje da eventualna vojna intervencija u Iraku bude uz odobrenje Ujedinjenih naroda.

Govoreći o ekonomskom stanju u Hrvatskoj Grdešić je kazao kako gospodarstvo ostvaruje zadovoljavajuću stopu rasta uz nisku inflaciju te da je konačno zaustavljen rast broja nezaposlenih.

Grdešić je spomenuo i Bosnu i Hercegovinu, temu posebno zanimljivu nazočnim Hrvatima od kojih su mnogi podrijetlom iz Hercegovine. On je ponovio službeno stajalište sadašnje koalicijske vlade da Hrvati u BiH svoje probleme trebaju rješavati u Sarajevu, a ne u Zagrebu, ali da ih Hrvatska neće napustiti.

Na 13. godišnjem gala banketu CAA kao gost je bio kongresnik Deny Davis i predstavnici lokalne vlasti Chicaga.

(Hina) sl dh

Pročitajte više