Chirac: EU proširenjem postaje gospodarski div

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac pozdravio je u četvrtak proširenje Europske unije na deset novih članica kao "divovski korak" koji će Uniji omogućiti da postane velika svjetska gospodarska sila.

"Primanjem zemalja koje su najviše propatile zbog podjela u prošlosti, Europska unija čini divovski korak", rekao je Chirac u govoru na posebnoj novinskoj konferenciji posvećenoj subotnjem proširenju Europske unije.

Europska unija 1. svibnja u punopravno članstvo prima deset zemalja iz srednje i istočne Europe - Estoniju, Latviju, Litvu, Slovačku, Češku, Poljsku, Mađarsku, Sloveniju, Maltu i Cipar.

"Unija se sa svojih 450 milijuna stanovnika nameće kao prvorazredna gospodarska sila u kojoj će rast i ulaganja stvoriti novu dinamiku u službi zapošljavanja", rekao je francuski predsjednik. "To je proces u kojem će svi biti dobitnici", naglasio je.

Chirac je podržao i donošenje europskog ustava u lipnju.

Poručio je da se Europska unija mora dogovoriti o ustavu, koji bi trebao biti "vjeran ambicijama zacrtanim u nacrtu" koji je izradila Konvencija o budućnosti Europe.

Kazao je također kako je poželjno da i Turska jednog dana uđe u Europsku uniju, iako će pregovori o turskom ulasku biti "vrlo dugi".

Francuzi, prema ispitivanjima javnog mnijenja, uglavnom podržavaju proširenje Europske unije, no zabrinuti su zbog posljedica koje će ono imati po zapošljavanje i sustav socijalne zaštite. Strahuju također da će zbog proširenja francuski utjecaj u Europskoj uniji oslabjeti te da će Europska unija teže usuglašavati stavove.

(Hina) xzt ymaš

Pročitajte više