CHIRAC: FRANCUSKA ĆE BITI "KONSTRUKTIVNA" GLEDE REZOLUCIJE O IRAKU

Francuski predsjednik Jacques Chirac je potvrdio u petak u Wroclawu da Ujedinjeni narodi trebaju odigrati "središnju ulogu" u obnovi Iraka i da će Francuska pristupiti razgovorima o prijedlogu rezolucije u UNu "u otvorenom i konstruktivnom duhu".

"Ne namjeravam se prerano izjasniti o pojedinostima", rekao je francuski predsjednik tijekom zajedničke konferencije za novinare s poljskim predsjednikom Aleksanderom Kawasniewskim i njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

"Zadatak je gospodarska i politička obnova Iraka i što je brža moguća uspostava njegove pune suverenosti" rekao je francuski predsjednik. "Uvjereni smo da je za postizanje tog cilja potrebno odgovoriti na težnje iračkog naroda i to je stajalište velike većine naroda u svijetu, a Ujedinjeni narodi trebaju odigrati središnju ulogu".

Poljski predsjednik je ocijenio da bi prihvaćanje plana američke rezolucije "dalo čvrsti legalni temelj obnovi Iraka. "Želimo da Ujedinjeni narodi aktivno sudjeluju", rekao je Aleksander Kwasniewski.

Pročitajte više