Chirac: Francuska će u Libanon poslati ukupno 2.000 vojnika

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac objavio je u četvrtak navečer na televiziji da će Francuska poslati u Libanon još 1.600 vojnika, pa će ukupan broj francuskih vojnika u Prijelaznim snagama UN-a u Libanonu (UNIFIL) iznositi 2.000.

"Dva dodatna bataljuna povećat će na terenu naše snage u UNIFIL-u. Dvije tisuće francuskih vojnika nosit će plave kacige u Libanonu", rekao je u službenom nastupu.

Ta dva bataljuna s 1.600 ljudi pridružit će se 400 vojnika koji su već u Libanonu ili putuju onamo.

Chirac je usto potvrdio da će na "terenu ostati" 1.700 vojnika koji su sudjelovali u zračno-pomorskoj operaciji Baliste koja je omogućila evakuaciju Francuza i drugih stranaca iz Libanona tijekom sukoba.

Istaknuo je da je Francuska spremna "ukoliko to želi UN, nastaviti zapovijedati snagama" čija je zadaća pomoći da se učvrsti primirje između Hezbollaha i Izraela.

Chirac je kazao da je o slanju novih pojačanja odlučio pošto je od UN-a, Izraela i Libanona dobio "nužna pojašnjenja" u svezi s raspoređivanjem međunarodnih snaga u južnom Libanonu.

Francuska je bila izložena brojnim kritikama jer je spočetka poslala tek dvjesto dodatnih vojnika u okviru UNIFIL-a.

Izjave predsjednika Chiraca dolaze dan prije presudnog susreta između dvadeset petorice i glavnog UN-ova tajnika Kofija Annana u Bruxellesu kako bi razgovarali o proširenju UNIFIL-a.

Španjolska šalje 800 vojnika

Španjolska je spremna poslati bataljun sa 700 do 800 vojnika u okviru Prijelaznih snaga UN-a u Libanonu (UNIFIL), javlja novinska agencija Europa koja se poziva na vojne izvore.

Prema agenciji, španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos izvijestit će zemlje Europske unije i glavnog tajnika UN-a Kofija Annana o toj odluci čim to službeno objavi ministar obrane Jose Antonio Alonso na tjednoj sjednici vlade koja će se održati u petak.

Kako navode vojni izvori, a prenosi Europa, španjolsku sastavnicu činit će do 40 oklopnih vozila i postrojba za razminiranje.

Raspoređivanje međunarodnih snaga temelji se na rezoluciji 1701 UN-ova Vijeća sigurnosti od 14. kolovoza koja je omogućila uspostavu primirja između Izraela i libanonske šijitske milicije Hezbollaha, nakon mjesec dana žestoke borbe.

Međunarodne snage trebaju imati do 15.000 vojnika, umjesto dosadašnjih 2.000, kako bi pomagale libanonskoj vojsci

Pročitajte više