Chirac i Schroeder ne očekuju neuspjeh ratifikacije ustava EU

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavili su u četvrtak kako ne očekuju neuspjeh ratifikacije budućeg europskog ustava u 25 zemalja članica EU.

"Ne očekujemo da će se to dogoditi", rekao je francuski predsjednik tijekom zajedničke novinske konferencije s njemačkim kancelarom, nakon sastanka francusko-njemačkog ministarskog vijeća u Parizu.

"Čini se nezamislivim da ustav ne bude ratificiran", bilo u parlamentu ili na referendumima, rekao je Schroeder. "Ne mogu zamisliti da ustav, to važno postignuće europskog ujedinjenja, ne bude prihvaćen", dodao je.

"Treba uložiti svu energiju kako bi se osiguralo da ti referendumi prođu, a ne već sad misliti što bi se dogodilo u slučaju neuspjeha" u jednoj zemlji članici, naglasio je Schroeder.

Chirac je ipak napomenuo da ustav previđa i tu mogućnost. Konvencija o budućnosti Europe, kazao je, predvidjela je "proceduru provjere na razini Europskog vijeća u slučaju incidenta te vrste".

Podsjećajući da se Europska unija u prošlosti već susrela s takvim "incidentima" te da ih je uspješno "riješila", Chirac je kazao: "Dogodi li se to, vidjet ćemo u sklopu te procedure što bi trebalo učiniti".

Chirac je ponovio da je dogovor o ustavu "moguć i poželjan" na lipanjskom summitu EU-a u Bruxellesu 17. i 18. lipnja.

Pročitajte više