Chirac: Istok Europe propustio prigodu da šuti

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac kritizirao je u ponedjeljak zemlje istočne Europe kazavši da su propustile veliku "priliku da šute" kada su usvajale proameričke izjave o Iraku.

´Te se zemlje nisu baš pristojno ponijele´, rekao je. ´Kad ste u obitelji imate više prava nego kada tražite da joj se priključite, kada kucate na vrata´, dodao je francuski šef države na konferenciji za novinare nakon izvanrednog summita EU u Bruxellesu.

On je upozorio Bugarsku i Rumunjsku da su bile posebno neoprezne jer su kandidati za EU.

Nazivajući pismo ´Osmorice´ koje su potpisali Poljska, Mađarska i Češka zajedno s Britanijom, Španjolskom, Italijom, Danskom i Portugalom, kao i izjavu skupine Vilnius, ´infantilnim´ i ´opasnim´ Chirac je rekao: ´Propustili su izuzetnu priliku da šute´.

Pet zemalja skupine V-10 ujedno su i kandidati za EU - tri baltičke zemlje, Slovenija i Slovačka.

Oštre reakcije na Chiracovu izjavu

Europska unija ´nije Varšavski pakt´, nego ´politički klub´, izjavio je u utorak povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten, reagirajući na izjavu francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca o bivšim europskim komunističkim zemljama.

Chirac je žestoko kritizirao podršku zemalja srednje i istočne Europe američkoj politici u iračkoj krizi, poručivši im da su propustili priliku ´da šute´. On je pismo ´Osmorice´, koje su potpisali Poljska, Mađarska i Češka, zajedno s Britanijom, Španjolskom, Italijom, Danskom i Portugalom te izjavu Vilniuske skupine nazvao ´infantilnim i opasnim´.


´Europska unija nije Varšavski pakt, te zemlje imaju svoje mišljenje i trebaju ga izraziti´, rekao je Patten za radio BBC.

´Ali mi nismo samo ekonomski klub, mi smo također i politički klub i pokušavamo raditi zajednički svaki put kada možemo´, dodao je Patten.

´Predsjednik Chirac ima svoj vlastiti način izražavanja o tim stvarima i ja sasvim sigurno neću pokušavati ublažiti njegovu katkad slikovitu uporabu francuskog jezika´, nastavio je Patten.

Poljska je poručila Chiracu da se treba ´s poštovanjem´ odnositi prema njezinu stajalištu.

´Francuska ima pravo definirati svoju politiku i to treba poštovati. To je pravo Francuske. Poljska također ima pravo odlučiti što je dobro za nju i Francuska to mora poštovati i zanimati se za razloge te različitosti´, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Adam Rotfeld.

Bugarska je također odbacila Chiracove kritike, ocjenjujući da one odaju ´određenu nervozu´.

Izjava francuskog predsjednika ´odaje određenu nervozu. To nije produktivan pristup za postizanje jedinstvenog stajališta u Vijeću sigurnosti, u kojem je Bugarska nestalna članica´, rekao je zamjenik bugarskog ministra vanjskih poslova Lubomir Ivanov.

Slovačka drži neopravdanim kritike francuskog predsjednika. ´Smatramo da te kritike nisu opravdane. EU nije do ponedjeljka navečer zauzeo zajedničko stajalište o iračkoj krizi. Zemlje kandidati nisu imale nikakvu mogućnost sudjelovanja u donošenju zajedničkog stajališta´, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Boris Gandel.

´Ako želimo biti pošteni, te je kritike trebalo uputiti također i članicama EU-a, na primjer Velikoj Britaniji, Portugalu ili Španjolskoj, koje brane slično stajalište kao i Slovačka´, rekao je Gandel.

Pročitajte više