Chirac: Obala Bjelokosti odgovorna za red u zemlji

VLASTI Obale Bjelokosti moraju preuzeti odgovornost za uspostavu reda u zemlji koju potresa višednevno nasilje usmjereno protiv francuskih državljana, rekao je u srijedu francuski predsjednik Jacques Chirac.

"Vlasti Obale Bjelokosti moraju preuzeti odgovornost za javni red", rekao je glasnogovornik francuske vlade citirajući Chiracove riječi sa sastanka kabineta.

Francuska priprema evakuaciju francuskih državljana iz svoje bivše kolonije nakon što je više od 2.000 Francuza i drugih stranih državljana pobjeglo iz svojih domova u strahu od nasilnih bandi odanih predsjedniku Laurentu Gbagbou.

Nasilje je kulminiralo u subotu kada je francuska vojska uništila većinu zračnih snaga Obale Bjelokosti nakon što je jedan zrakoplov bombardirao francusku vojnu bazu, ubivši devetero francuskih mirovnjaka i jednog američkog humanitarca.

U međuvremenu, situacija u Abidjanu smirila se, kazala je u srijedu francuska ministrica obrane Michele Alliot-Marie.

Ministrica je opovrgnula informacije da su francuski vojnici u utorak otvorili vatru na prosvjednike okupljene ispred jednog hotela u Abidjanu.

Na prosvjednike su zapucali pripadnici snaga Obale Bjelokosti štiteći francuske mirovne snage, objavilo je u utorak francusko ministarstvo obrane dodajući da su prosvjednici ubili jednog mjesnog vojnika.

Pročitajte više