Chirac osudio zlostavljanje iračkih zatvorenika

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac neizravno je u nedjelju osudio zlostavljanje iračkih zatvorenika upozorivši kako ponižavanje dovodi do "agresivnih refleksa".

"Svaki put kada ponižavate, na ovaj ili onaj način, stvarate reflekse agresivnosti", rekao je francuski predsjednik tijekom susreta s 400 britanskih i francuskih mladića i djevojaka s kojima je zajedno s britanskim premijerom Tonyjem Blairom razgovarao o Europi koja 9. svibnja obilježava svoj dan.

"Poštivanje drugoga ključ je razvoja i mira u svijetu", rekao je francuski predsjednik.

Chirac je naglasio također kako je "očito da velike većina Iračana ima loše mišljenje o mirovnim snagama koje smatraju okupatorima". "Stoga treba hitno i nedvosmisleno prenijeti suverenitet i ovlasti autentičnoj iračkoj vlasti koju će irački narod priznati", rekao je.

Britanski premijer naglasio je pak važnost "postizanja dogovora u UN-u o potpunom prijenosu suvereniteta iračkom narodu nakon 30. lipnja". Kakvi god bili naši nesporazumi u prošlosti, "u interesu je svih da se Irak stabilizira i postane prosperitetna i demokratska zemlja", rekao je Blair.

Chirac je na to istaknuo kako uloga UN-a u Iraku mora biti "znatno ojačana". UN mora "preuzeti političku kontrolu" tranzicije i obnove Iraka, rekao je.

Dvojica čelnika razgovarala su i o proširenju Europske unije te europskom ustavu.

Glede integracije Turske u Europsku uniju, Chirac je kazao da će ona biti "duga i teška", no realizirat će se, što je podržao i britanski premijer.

Blair je također stao u obranu svoje odluke da organizira referendum o europskom ustavu. "Vrijeme je da pokrenemo veliku raspravu u Velikoj Britaniji o Europi", jer je "u nacionalnom interesu Velike Britanije da bude u središtu Europe", rekao je.

Pročitajte više