Chirac pozvao iračkog predsjednika u posjet Francuskoj

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac, poznat kao izraziti kritičar rata u Iraku, u petak je u Bruxellesu rekao kako je pozvao iračkog predsjednika Ghazija AlYaouara u posjet Francuskoj, koji je on prihvatio.

Prvi dolazak iračkog predsjednika u Francusku, koji je bio predviđen za početak rujna, odgođen je zbog otmice dvojice francuskih novinara i njihovog vozača Sirijca, kako je tvrdilo francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Predsjednik Iraka izrazio je želju da se sastanemo i ja ću ga rado ugostiti", rekao je Chirac u izjavi za novinare koji prate europski summit u Bruxellesu.

Chirac je već napustio summit EU kako bi prisustvovao ispraćaju preminulog vođe Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Zayeda bin Sultana al-Nahayana, pa neće nazočiti sutrašnjem ručku vođa članica EU i iračkog premijera Iyada Allawija, ali je rekao kako on njega ne izbjegava.

"Nikad nisam odbio susret s premijerom Allawijem. Štoviše, susreli smo se na summitu G8 u Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Jacques Chirac, govoreći o lipanjskom sastanku G8 u američkom Sea Islandu.

Allawi je iziritirao Francusku novinskim tvrdnjama kako je njezino stajalište oko invazije na Irak pod američkim vodstvom neće poštedjeti terorističkih napada.

(Hina) xdam ysb

Pročitajte više