Chirac, Solana i Scheffer čestitaju Bushu na reizboru

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac čestitao je u srijedu američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu na reizboru, izrazivši nadu da će njegov drugi mandat "biti prilika da se ojača francuskoameričko prijateljstvo" i transatlantsko partnerstvo, objavila je Elizejska palača.

"U ime Francuske i moje osobno ime, želim vam izraziti moje iskrene čestitke na vašem reizboru za predsjednika SAD-a", stoji u Chiracovom pismu.

"Naša suradnja, naša zajednička borba protiv terorizma i akcije koje provodimo u promicanju slobode i demokracije trebaju se nastaviti u duhu dijaloga i međusobnog štovanja", dodaje Chirac.

Chirac je istaknuo da se "bez bliskog transatlantskog partnerstva neće moći pronaći odgovori na brojne današnje izazove".

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer čestitao je u srijedu američkom predsjedniku Georgeu Bushu na izbornoj pobjedi, nadajući se da će Sjedinjene Države nastaviti sa snažnim angažmanom u NATO-u.

"Nemam sumnje da će predsjednik Bush nastaviti s dugom američkom tradicijom snažnog angažmana u NATO-u, ključnom mostu između sjeverne Amerike i Europe", stoji u Schefferovom priopćenju.

"Radujem se radu s njim na jačanju toga angažmana, tako da Sjeveroatlanski savez može nastaviti s obranom naših zajedničkih vrijednosti i stabilnosti usprkos prijetnjama i izazovima 21. stoljeća", stoji u priopćenju glavnog tajnika NATO-a.

Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana čestitao je u srijedu američkom predsjedniku Georgeu Bushu na izbornoj pobjedi.

"Europa i Sjedinjene Države suočavaju se s brojnim izazovima u nadolazećim godinama. Kao i prije, uzdamo se u zajedničko djelovanje. U duhu istinskog partnerstva, radujem se intenzivnoj i plodnoj suradnji s novom američkom administracijom", stoji u priopćenju Javiera Solane.

Pročitajte više