Chirac: Ulazak Turske u EU nije zajamčen

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac, čija potpora članstvu Turske u Europskoj uniji nailazi na snažan otpor francuskih birača i njegove vlastite stranke, u srijedu je izjavio da ulazak Turske u EU nije zajamčen.

Ankara je prevalila dug put u prilagođavanju svojih zakona standardima EU-a, no još ima mnogo posla za napraviti kako bi bila spremna za pridruživanje, rekao je predsjednik Chirac na tjednom sastanku s članovima vlade, a prenio javnosti Jean-Francois Cope, glasnogovornik francuske vlade.

Čelnici zemalja Europske unije na summitu u prosincu trebaju donijeti odluku hoće li prihvatiti preporuku Europske komisije i početi pregovore s Turskom. Takav razvoj događaja, prigovaraju mnogi zastupnici u francuskom parlamentu koji se protive pristupu Turske, neizbježno bi rezultirao turskim članstvom u Uniji.

Chirac, izjavio je Cope, u srijedu je na sastanku s ministrima, rekao da ulazak Turske, većinski muslimanske države sa više od 70 milijuna stanovnika, nije riješena stvar.

Francuski premijer Jean-Pierre Raffarin je ranije ovoga mjeseca razljutio zastupnike svih stranaka kada je dopustio parlamentarnu raspravu o mjestu Turske u Europi, ali ne i glasovanje koje je u neugodan položaj moglo dovesti predsjednika Chiraca.

Chirac se u utorak susreo u Berlinu s turskim premijerom Erdoganom i njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom, a Raffarin, koji je nazočio razgovorima u Berlinu, u parlamentu je u srijedu izjavio da je "turskom premijeru jasno rečeno da pregovori ne podrazumijevaju automatsko pridruživanje".

Prenijevši Chiracove komentare s navedenog sastanka, Raffarin je rekao da će, ako pregovori s Turskom budu uspješni, francuski birači imati priliku izjasniti se o tom pitanju na referendumu.

Ispitivanja javnog mišljenja u Francuskoj pokazuju da se većina birača protivi Turskom pridruživanju EU-u, a zastupnici iz redova vladajuće Chiracove stranke UMP-a (Saveza narodnog pokreta) zalažu se da se Ankari umjesto članstva ponudi poseban odnos s Europskom unijom.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazala su da se Francuzi boje da će Turci preplaviti tržište rada u EU-u, te se pribojavaju da bi to moglo promijeniti prirodu Unije i dovesti do daljnjeg pada francuskog utjecaja u njoj.

Pročitajte više