Chris Patten u srijedu u Zagrebu

POVJERENIK za vanjske poslove EU Chris Patten posjetit će Hrvatsku i Srbiju i Crnu Goru od 12. do 14. ožujka, priopćilo je u utorak izaslanstvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Patten će u Hrvatskoj boraviti u srijedu i četvrtak.

Cilj oba posjeta je razgovor s vodećim članovima vlada "o napretku u smislu pridruživanja Europi u sklopu procesa stabilizacije i pridruživanja", kaže se u priopćenju. Dodaje se kako će se u Hrvatskoj razgovori usredotočiti na potrebu ispunjenja obaveza iz njezina Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Privremenog sporazuma, bez obzira na njezinu nedavnu molbu za pridruživanje Europskoj uniji.

Prema priopćenju, "zajednička tema dvaju posjeta bit će važnost sveobuhvatne suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji".

U priopćenju se navodi Pattenova izjava uoči posjeta: "Nadamo se da ćemo na vrijeme vidjeti te zemlje kao pridružene članice Europske unije. Put prema integraciji u Europsku uniju donosi mnoge olakšice, ali i važne obaveze. Ja ću ohrabrivati i Hrvatsku i Srbiju i Crnu Goru da što prije ispune te obaveze kako bi se napredovanje prema Europskoj uniji nesmetano odvijalo."

Tijekom posjeta Hrvatskoj Patten će posjetiti Dubrovnik i Zagreb. U četvrtak će se sastati s predsjednikom Stjepanom Mesićem, predsjednikom Vlade Ivicom Račanom, ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom, ministrom za europske integracije Nevenom Mimicom i s predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem. Također će nazočiti sjednici saborskih odbora za vanjske poslove i europske integracije.

U priopćenju se kaže kako će važne teme Pattenovih razgovora biti suradnja s Haškim tribunalom, povratak izbjeglica, sloboda medija, reforma pravosuđa, prava manjina kao i suradnja u regiji. Priznajući napredak Hrvatske postignut samim pristupom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, pozdravljajući Vladin Nacionalni program pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, povjerenik Patten naglasit će potrebu za dovršetkom tog procesa te osiguravanjem ne samo usklađivanja novog zakonodavstva s europskim pravom, već i provedbe novih zakona, kaže se u priopćenju.

U priopćenju se podsjeća da je Europska komisija pozdravila odluku Hrvatske da preda molbu za članstvo u Europskoj uniji kao optimističan znak budućeg razvoja, stabilnosti i rasta u Hrvatskoj kao i mirnog suživota u cijeloj regiji. Patten će, kaže se u priopćenju, još jednom naglasiti odlučnost Europske komisije u namjeri da pomogne Hrvatskoj u njezinu putu prema tom cilju. Naglasit će također da tu težnju treba potkrijepiti stalnim napretkom u smislu udovoljavanja političkih zahtjeva nužnih za daljnju integraciju Hrvatske u Europsku uniju. Posebno će podsjetiti Hrvatsku na potrebu provedbe Privremenog sporazuma te Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i na suradnju s Haškim tribunalom, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp rb

Pročitajte više