CIA drogirala cijelo francusko selo LSD-om



AMERIČKI pisac H.P. Albarelli u novoj knjizi tvrdi da je otkrio tajnu "Ukletog kruha", incidenta iz 1951., kad je cijelo francusko selo poludjelo od halucinacija. Suprotno dosadašnjem uvjerenju, Albarelli tvrdi da je za incident kriva CIA, koja je lokalni kruh "začinila" LSD-om.

Prije 50 godina, 1951., selo Pont-Saint-Esprit na jugu Francuske kolektivno je doživjelo teške halucinacije, što je prouzročilo masovno ludilo i dovelo do najmanje pet smrtnih slučajeva. Slučaj je postao poznat pod imenom Le Pain Maudit ili "Ukleti kruh".

Tajna ukletog kruha

Vjerovalo se da je za masovno ludilo kriva halucinogena plijesan koja je zarazila lokalno žito. Druga teorija govorila je o tome da je kruh otrovan organskom živom. No, Albarelli tvrdi da je uzrok problema bio LSD, koji je u hranu i zrak ubacila Jedinica za posebne operacije (SOD) CIA-e, a znanstvenici koji su prezentirali druga objašnjenja radili su za švicarsku farmaceutsku kompaniju Sandoz, koja je CIA-i dostavljala LSD.

Albarelli je do materijala koji govore o ovom slučaju došao dok je istraživao sumnjivo samoubojstvo Franka Olsona, koji je radio za SOD, a poginuo je u padu sa 13. kata dvije godine nakon slučaja "Ukletog kruha". U jednom dokumentu spominje se razgovor agenta CIA-e i djelatnika Sandoza, a njih dvojica govore o "tajni "Pont-Saint-Esprita" i kažu kako incident uopće nije izazvan halucinogenom plijesni.

CIA i LSD

Dva izvora Albarelliju su također rekli da je incident u Pont-Saint-Espritu dio programa kontrole misli koji su provodili CIA i američka vojska, a francuske seljake otrovalo se prskanjem LSD-a po zraku i kontaminiranjem lokalne hrane.

Albarelli tvrdi kako je pravi dokaz dokument Bijele kuće poslan Rockefellerovom povjerenstvu, koji je od 1975. istraživalo propuste CIA-e i zloporabu moći. U tom dokumentu spominje se incident u Pont-Saint-Espritu. Albarelli tvrdi da je CIA tijekom vođenja programa kontrole misli LSD-om drogirala oko 6.000 američkih vojnika.

Pročitajte više