CIA se služi nasilnim metodama u ispitivanju pripadnika Al-Qaide

AMERIČKA Središnja obavještajna služba (CIA) služi se nasilnim metodama u ispitivanju čelnika i operativaca terorističke skupine al-Qaide, koje izazivaju zabrinutost zbog zlostavljanja, piše u četvrtak list The New York Times.

U slučaju Khalida šeika Mohammeda, uhićenog čelnika al-Qaide, koji je planirao napade 11. rujna 2001., upotrijebljena je sila, uključivo i potapanje u vodu kako bi pomislio da će se utopiti, izvješćuje list, pozivajući se na sadašnje i bivše obavještajne dužnosnike.

Najmanje jedan pripadnik CIA-e pod stegovnim je mjerama jer je u ispitivanju prijetio zatvoreniku pištoljem.

Neki su zatočenici prevoženi u treće zemlje i uvjeravani da će biti smaknuti, drugima su glave pokrivane kukuljicom, bili su tučeni, napajani velikim količinima vode, izgladnjivani, bez svjetla i lijekova.

Ti su postupci odobreni tajnim pravilima o ispitivanju visokih pripadnika al-Qaide, a poduprlo ih je američko Ministarstvo pravosuđa i CIA nakon terorističkih napada 11. rujna, piše NYT. Pristaše tih metoda tvrde da nije posrijedi mučenje i kršenje američkih zakona protiv mučenja te da su prijeko potrebne za dobivanje podataka od zatvorenika koji ne surađuju.

CIA je zabrinuta da bi istraga američkog Kongresa te istrage zlostavljanja u zatvorima u Iraku i Afganistanu mogle voditi ispitivanju odnosa CIA-e prema zatočenim pripadnicima al-Qaide, piše NYT.

Sustav zatvora za pripadnike al-Qaide CIA je uspostavila na tajnim mjestima i u njima su skupine od 12 do 20 zatočenika. Neki su zatvori pod izravnim američkim nadzorom, a drugi pod prividnim nadzorom stranih vlada, navodi list i dodaje da do sada u te zatvore nije dopušten pristup neovisnim promatračima ili skupinama za zaštitu ljudskih prava.

Pročitajte više