CIA uništila 92 video-vrpce na kojima su bile snimke mučenja osumnjičenika za terorizam

CIA JE 2005. godine uništila 92 video-vrpce sa ispitivanja dvojice osumnjičenika iz al-Qaide koji su bili zadržani u pritvoru, izvijestila je američka vlada.

I prije ove vladine objave znalo se da su uništavane video-vrpce sa ispitivanja, no u dokumentu koji je jučer objavljen u Washingtonu prvi puta su iznesene konkretne brojke o uništenim dokazima. Sporne snimke bile su čuvane u sefu na Tajlandu gdje su dvojica navodnih pripadnika al-Qaide, Abu Zubaydah i Abd al-Rahim al-Nashiri, 2002. godine ispitivana, pišu američki mediji.

Nevladina udruga tužila CIA-u, pa se došlo do saznanja o uništavanju dokaza

Istraga o nestanku vrpci otvorena je u siječnju 2008. godine. Naredbu za uništavanje vrpci dao je jedan od šefova tajne CIA-ine skupine Jose A. Rodriguez Jr.. Tužitelji su proveli mjesece kako bi saznali tko je još osim Rodrigueza naredio ovo uništavanje ili imao veze s njim. Do ovog saznanja možda i nikada ne bi došlo da nevladina udruga Američki savez za građanske slobode nije tužila CIA-u za nepoštivanje suda zbog uništenja nepoznatog broja snimki.

Sporne snimke uništene su u trenutku kada je američki Kongres pokrenuo "jaču" istragu o CIA-inom postupanju u pritvoru i načinima ispitivanja osumnjičenika. Pretpostavlja se kako su na uništenim snimkama bili prikazani i najgadniji načini ispitivanja koje je CIA koristila, a uključivali su i simulaciju utapljanja ispitivanog.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više