Ciampiju nagrada Karla Velikog

Talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi dobitnik je ovogodišnje nagrade Karla Velikog koja mu je u četvrtak uručena u zapadnonjemačkom gradu Aachenu. L

Ciampi je ovogodišnju nagradu dobio zbog svog, kako je priopćeno, "neumornog angažmana za jedinstvo Europe". Gradonačelnik Aachena Juergen Lindner nazvao je Ciampija "velikim državnikom" i "posrednikom između svjetova".

Ciampi je obraćajući se okupljenim gostima među kojima je bio i njemački predsjednik Horst Koehler i španjolski kralj Huan Carlos, Europljane pozvao na oživljavanje vjere u zajedničku Europu. "Bez zajedničke političke volje i bez zajednice povjerenja europskih naroda i Europski ustav je beznačajan", zaključio je Ciampi obraćajući se okupljenima u aachenskoj krunidbenoj kapeli Karla Velikog.

Međunarodna nagrada Karla Velikog, kao jedna od najznačajnijih europskih nagrada, dodjeljuje se od 1950. osobama ili institucijama koje su se na poseban način istaknule u procesu europskog ujedinjenja. Nagradu su dosad, između ostalih, primili i Winston Churchill, Bill Clinton te papa Ivan Pavao II.

(Hina) xnkre ybs

Pročitajte više