Čičin-Šain: Smrtnost od omikrona u Južnoj Africi je bila četiri puta manja

Screenshot: RTL

LUKA Čičin-Šain, hrvatski znanstvenik i šef Odjela za virusnu imunologiju u Helmholtz centru za infektivna istraživanja, komentirao je stanje s koronavirusom u Hrvatskoj i najnoviji soj omikron.

Čičin-Šain ističe da je prerano za "otvaranje šampanjca" jer se omikron puno brže širi od delte.

Je li smrtnost manja?

"Najnoviji podaci govore da je u Južnoj Africi smrtnost bila 4 puta manja, treba biti oprezan, Južna Afrika je jako drukčija od Hrvatske. Stanovništvo je puno mlađe, daleko je manje cijepljenih, puno više prirodno inficiranih, tako da je nejasno što će to značiti za našu sredinu", kaže Čičin-Šain za RTL.

Kada bismo to mogli znati za Europu?

"Ja mislim da će prvi rezultati dolaziti tijekom siječnja na nekim manjim grupama, pa će biti jasnije i imat će više smisla."

Što je za očekivati u 2022. godini, hoće li pokrenuti peti val ili je peti val već tu?

"U sredinama gdje se pojavio već je pokrenuo nešto nalik na peti val, to je jasno da će tako biti i u drugim zemljama. U RH vidimo da je došlo do porasta broja slučajeva. U Hrvatskoj je malo sekvencionirano pa nije jasno je li sve od omikrona ili delte ili od toga da su se ljudi opustili od praznika božićnih."

Je li to siječanj, veljača?

"Vjerojatno će to biti u siječnju najkasnije, moguće je da je već došao i da ovaj porast brojeva koje bilježimo, veći znak da je omikron tu."

Kako komentirate zaokret u pristupu epidemiji Izraela koji kaže da neće ni zaustavljati peti val?

"Mediji moraju biti oprezni kako opisuju stvari. U jednom hrvatskom mediju se piše kao da je to svršen čin, a onda je u tekstu jasno da je to nešto kao jedna mogućnost o kojoj razmišljaju. Šta će napraviti na kraju Izrael ne treba opterećivati Hrvatsku. Svaka zemlja mora ovisno o svom zdravstvenom sustavu, svojoj procijepljenosti diktirati princip borbe protiv korone, a ne kopirati druge jer to uopće nije pametno za naše uvjete."

Smatrate li iz onog što do sada znamo da omikron vodi kraju epidemije?

"Ne, mislim da je preuranjeno za takve tvrdnje. Puno je preuranjeno za nekakvo opuštanje, otvaranje šampanjca pa da se pusti da se to razmaše pa tko preživi – preživi, tko umre – što mu možeš. Mislim da je bolje rješenje još uvijek biti oprezan i ne hrliti u nekakve slavodobitne krugove. Omikron je i dalje tu, a na kraju krajeva, moguće je da nakon omikrona dođe neko novo grčko slovo."

Pročitajte više