Cigarete skuplje za više od 50 posto?

CIJENE cigareta uskoro bi mogle biti veće za više od 50 posto. Trgovci kalkuliraju da će cijena ronhilla sa sadašnjih 11 skočiti na 17 kuna, dok će sve strane cigarete stajati 25 kuna umjesto dosadašnjih 17 kuna.

"Večernji list" piše kako su uprave trgovačkih kuća trgovcima naredile da prodaju stare zalihe, no još nitko nije službeno potvrdio poskupljenje.

Glasnogovornik Tvornice duhana Rovinj Predrag Grubić tvrdi da se proizvođačke cijene neće mijenjati. Dodaje da je poskupljenje moguće samo ako se povise trošarine, no o tome ne odlučuje TDR.

U Carinskoj upravi nadležnog Ministarstva financija načelnik Oskar Cukrov kaže da se cijene cigareta neće mijenjati. Dodaje da prijedlogom proračuna za 2003. godinu nije planirano da se od cigareta prikupi više novca nego u 2002. godini, a iz čega proizlazi da Vlada nije planirala povećati trošarine.

Ako ipak dođe do poskupljenja, 1,2 milijuna pušača u Hrvatskoj za cigarete će mjesečno morati izdvajati dvjestotinjak kuna više. Sve više pušača će se odlučiti za kupuju od švercera kod kojih je šteka ronhilla 50 kuna jeftinija nego u dućanima.

Cigarete su posljednji put poskupile u lipnju 2000. godine.

Pročitajte više