Cijeli svijet slavi povijesni sporazum dviju Koreja, stižu reakcije iz Rusije, Kine, Japana...

Foto: Hina/EPA

RUSIJA, Kina i Japan izrazili su zadovoljstvo zbog korejskog summita i dijaloga sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, javlja francuska novinska agencija.

>> LIVE STREAM Dvojica vođa dogovorila kraj rata

Kremlj je u petak nazvao susret na vrhu dvojice korejskih čelnika "veoma pozitivnom viješću".

"Ovo je veoma pozitivna vijest!" istaknuo je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "više puta je isticao da se trajno rješenje stanja na Korejskom poluotoku može temeljiti samo na izravnom dijalogu", rekao je.

"Danas vidimo da se taj izravni dijalog dogodio i da otvara stanovite mogućnosti", dodao je Peskov ocijenivši "veoma pozitivnom činjenicu da su se dvojica čelnika sastala te rezultate njihova razgovora".

Kina "pljeskom pozdravila" susret

Kina je u petak "pljeskom pozdravila" susret na vrhu sjevernokorejskog čelnika i južnokorejskog predsjednika pohvalivši "njihovu odvažnost" i nazivajući "povijesnim trenutkom" njihovo rukovanje na crti razgraničenja koja dijeli Poluotok.

"Kina pljeskom pozdravlja povijesnu etapu koju su označila dvojica čelnika, divimo se odvažnosti i političkoj volji koju su pokazali te se nadamo da će (događaj) uroditi pozitivnim plodovima", rekla je Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Japanski premijer se nada "konkretnim djelima"

I japanski premijer Shinzo Abe je izrazio zadovoljstvo summitom korejskih čelnika istaknuvši kako se nada da će ga pratiti "konkretna djela".

"Želim pozdraviti taj pozitivni korak u cjelovitom rješavanju pitanja u vezi sa Sjevernom Korejom", rekao je Abe novinarima, ocijenivši summit "iskrenim razgovorom o denuklearizaciji Sjeverne Koreje".

"Iskreno se nadamo da će Sjeverna Koreja početi konkretno djelovati potaknuta ovim susretom i summitom na kojemu će sudjelovati Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja", dodao je.

Tusk susret vidi kao pozitivan pomak 

"Ono što sam danas čuo iz Koreje i ono što sam doživio posljednjih dana na Balkanu trebali bi biti pozitivan podsjetnik svima: da nemoguće može postati moguće, i da to ovisi u potpunosti o dobro volji i hrabrosti pojedinaca", tvitao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
 
 
 
 
"NATO u potpunosti podupire političko rješenje tenzija u regiji. A ja sam osobno vidio kako su duboke te napetosti kada sam nedavno posjetio Južnu Koreju i demilitariziranu zonu", rekao je na press konferenciji glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.
 
Britanski premijer pozvao na denuklearizaciju
 
Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozdravio je pozitivni razvoj događaja na "povijesnom" summitu između lidera dviju Koreja, te dodao da Pjongjang sada mora provesti ono što je obećao i provesti konkretne korake prema denuklearizaciji.
 
"Pozdravljam najavu da će dvije Koreje raditi na kompletnoj, provjerljivoj i ireverzibilnoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, poboljšanju bilateralnih veza i smanjivanju graničnih tenzija", rekao je Johnson u priopćenju.
 
Talijanski premijer Paolo Gentiloni tvitao je: "Budućnost je puna nepoznanica ali ovo je povijesni dan".
 
 

 

 

Pročitajte više