Uživajte: Cijeli tjedan sunčano, na Jadranu natprosječno toplo

Foto: Shutterstock

U studeni smo ušli sa stabilnim vremenom. Na Jadranu i natprosječno toplim vremenom, dok je u unutrašnjosti noću bilo mraza. Danju su temperature na Jadranu posvuda iznad prosjeka i u mnogim dijelovima Dalmacije prelaze toplih 20 stupnjeva. Ciklone i fronte cijelog tjedna, a vjerojatno i duže, držat će se podalje od Hrvatske pa čak i okolnog područja. Zbog toga u novom tjednu neće biti oborina, danju će dominirati sunce, osim u predjelima gdje će se javljati magla, osobito u drugom dijelu tjedna. Zadržat će se toplije od prosjeka za dio godine na Jadranu, a u unutrašnjosti će temperatura uvelike ovisiti o trajanju magle i količini sunca.

Detaljnu prognozu vremena donosi Crometeo.

JADRAN:

Ponedjeljak donosi pretežno vedro vrijeme. Ujutro u nekim kotlinama zaobalja može biti magle. Ujutro će puhati slaba, samo ponegdje umjerena bura. Danju će oslabiti i prestati i na većem dijelu Jadrana okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 5°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 16 do 22°C.

U utorak će se nastaviti stabilno, pretežno vedro vrijeme. Ujutro je u nekim kotlinama zaobalja može biti magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će popodne mjestimice na moru Dalmacije biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 16 do 22°C.

U srijedu pretežno sunčano. Ujutro će ponegdje u kotlinama zaobalja biti magle. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, na moru ponegdje i pojačan, navečer posvuda u slabljenju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 18 do 23°C.

Četvrtak će biti pretežno sunčan. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla. U većini predjela puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu Dalmacije danju slab jugozapadnjak, navečer na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 18 do 23°C.

U petak pretežno sunčano. Ujutro će u zaobalju mjestimice biti magle, a magla se može javiti i ponegdje na moru. Ujutro će puhati slaba, podno Velebita umjerena bura. Danju u većini predjela slab sjeverozapadnjak. Temperature zraka slične onima u četvrtak ili neznatno više.

Pretežno vedro bit će tijekom subote. Ujutro će mjestimice biti magle. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, ujutro podno Velebita i pojačana bura. Najviše dnevne temperature od 18 do 23°C.

Stabilno će se zadržati i u nedjelju. Ujutro mjestimice magla. Ujutro i navečer slaba bura, danju slab vjetar s jugozapada. Zadržat će se natprosječno toplo.

KOPNO:

Stabilno i suho vrijeme čeka nas u ponedjeljak. Puhat će slab istočni i sjeveroistočni vjetar. Ujutro mraz. Moguća je i magla koja se ponegdje može i dulje zadržati. Tijekom dana većinom sunčano uz najvišu temperaturu od 9 do 14 Celzijevih stupnjeva. Imat ćemo i povoljnu biometeorološku situaciju pa će ovo zdravo vrijeme odgovarati većini ljudi.

Mraza će biti i u utorak ujutro, temperatura će biti većinom između -4 i 1°C, po kotlinama ponegdje i malo niža. Moguća je i magla uz smanjenu vidljivost, a ta magla se mjestimice može i dulje zadržati. Danju suho i većinom sunčano, ali svježe. Vjetar slab. Najviša dnevna temperatura između 9 i 14 Celzijevih stupnjeva. Imat ćemo i povoljnu biometeorološku situaciju pa će ovo zdravo vrijeme odgovarati većini ljudi.

Stabilno vrijeme će se nastaviti i u srijedu, četvrtak i petak. Ali to u ovom jesenskom dijelu godine ne mora nužno značiti sunčano vrijeme. Naime, sa slabljenjem i prestankom vjetra postoji sve veća mogućnost za maglu ili nisku naoblaku pa je pitanje koliko ćemo vidjeti sunca. Jutra ostaju hladna, a dnevna temperatura se neće bitno mijenjati ili će malo pasti. U slučaju vedrih noći i dalje postoji mogućnost za mraz. Ako dani budu magloviti temperatura će ostati ispod 10°C, uz sunce možda bude i do 15 Celzijevih stupnjeva. Dakle, nema kiše, ali mogla bi nas malo zagnjaviti niska naoblaka ili magla. Ipak će to biti povoljno vrijeme za radove i boravak na otvorenom, a na ruku nam ide i povoljna biometeorološka situacija.

Čini se da bi i za vikend vrijeme moglo biti suho i mirno. To i dalje znači da je u noći i ujutro moguća magla. Danju bi moglo biti nešto sunca, ali ovisi o zadržavanju niske naoblake i magle. O količini sunca će ovisiti i dnevna temperatura. Nekako se čini da bi bilo sve više magle i oblaka, a sve manje sunca. Bitno je da se ne vide neke kiše. Zapravo bi cijeli tjedan mogao proći suho. O količini oblaka će ovisiti i temperatura. Vedre noći donose nam mraz, oblačne noći temperaturu malo iznad nule. Vedri dani donose nam ugodnu toplinu, tmurni dani pak znače zadržavanje hladnoće.



 

Pročitajte više