Cijena barela nafte porasla na gotovo 91 dolar

Ilustracija: Shutterstock

CIJENE nafte porasle su na gotovo 91 dolar, poduprte signalima da bi vodeći proizvođači mogli znatno smanjiti opskrbu, a oslonac su im bile i ocjene o snažnoj potražnji i skoro stupanje na snagu sankcija na rusku naftu. Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu nakon podneva bila viša za 2,07 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 90,93 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,82 dolara višoj cijeni, od 85,45 dolara.

Trgovci su fokusirani na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, na kojem bi se trebalo razgovarati o proizvodnoj politici. Čini se da se OPEC+ sprema na sastanku u srijedu donijeti odluku o smanjenju proizvodnje za više od milijun barela dnevno, prema izvorima iz naftnog kartela.

"OPEC+ nikada nije bio jači"

Neke članice mogle bi povrh toga i dobrovoljno na tržište izbacivati manje barela, pa bi se opskrba smanjila najviše od početka pandemije covida 19, kažu izvori. Tržište već sada teško drži korak sa snažnom potražnjom, s obzirom na nedostatna ulaganja, upozoravaju analitičari i direktori energetskih kompanija.

"Očekujemo značajno smanjenje, koje ne samo da bi stanjilo fizičke fundamente, već bi tržištu istodobno poslalo važan signal", naveli su u bilješci iz Fitch Solutionsa. Kuvajtski ministar za naftu rekao je da će OPEC+ donijeti odgovarajuću odluku koja će jamčiti opskrbu energijom i uvažiti interese i proizvođača i potrošača.

"Unatoč svemu što se događa s ratom u Ukrajini, OPEC+ nikada nije bio jači i učinit će sve što je potrebno kako bi osigurao potporu cijenama na sadašnjoj razini", rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Sankcije G7 i EU

Zabrinutost za opskrbu potiče i izjava višeg dužnosnika američkog ministarstva financija koji je poručio da će sankcije skupine G7 Rusiji biti provedene u tri etape. U prvoj fazi meta će biti nafta, u drugoj dizel, a u trećoj jeftiniji derivati.

Sankcije G7 i Europske unije, koja embargo u dvije faze, trebale bi stupiti na snagu 5. prosinca. Vodeći trgovci naftom ustvrdili su u utorak na Argusovoj europskoj konferenciji o sirovinama u Ženevi da gospodarske teškoće još nisu značajno smanjile svjetsku potražnju za naftom.

"Potražnja za naftom... ako pogledate najnovije podatke, još ne pokazuje znakove problema. Očekivali smo određenu razinu razaranja potražnje, ali to se nije dogodilo", rekao je Frederic Lasserre iz grupe Gunvor. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 2,34 dolara, na 90,68 dolara.

Pročitajte više