Cijena nafte na američkom tržištu pala ispod 97 dolara

CIJENE nafte su jutros u SAD-u pale za više od 6 posto na manje od 97 dolara po barelu. Pala je i na londonskom tržištu za 4.05 posto, na 102.60 dolara.

Prošloga je tjedna cijena nafte na američkom tržištu iznosila skoro 125 dolara, a u petak je već pala na 109 dolara po barelu.

"Mogućnost diplomatskog rješenja za situaciju u Ukrajini mogla bi ublažiti šok koji je doživjela opskrba energijom u svijetu. Što se tiče potražnje nafte, agresivan politički odgovor Kine na rast broja slučajeva covida mogao bi rezultirati time da u drugom najvećem gospodarstvu na svijetu padne potražnja za naftom“, rekla je voditeljica ulaganja kompanije Interactive Investor, Victoria Scholar.

Marshall Gittler iz BDSwissa je istaknuo kako cijene nafte nisu tako eskalirale prije mjesec dana, prije početka ruske invazije na Ukrajinu, piše Barron's.

"OPEC i drugi ističu da trenutno nema nestašice nafte, samo strah od toga da bi je moglo nestati u budućnosti. Cijena nafte u daljoj budućnosti ne bi trebala biti puno drugačije od one prije mjesec dana", rekao je Gittler.

Cijene rastu još od prošle godine

Cijene nafte rastu još od prošle godine, potaknute snažnim oporavkom potražnje od koronakrize i uglavnom stabilnom proizvodnjom vodećih izvoznika. Snažan poticaj bile su im i sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Sankcije su bankama otežale plaćanja, a ruski proizvođači teško pronalaze i prijevoz jer logističke i trgovinske tvrtke strahuju od sankcija. 

Ruska proizvodnja nafte i plinskog kondenzata porasla je u ožujku na 11.12 milijuna barela dnevno (BPD), izjavila su za Reuters dva upućena izvora, unatoč sankcijama na rusku naftu. 

Rusija je najveći svjetski izvoznik sirove nafte i naftnih proizvoda zajedno i isporučuje oko sedam milijuna barela dnevno, što odgovara sedam posto svjetske ponude, ističe Reuters.

Pročitajte više