Cijene barela nafte pale ispod 61 dolara

Ilustracija Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

CIJENE nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara nakon što je OPEC snizio procjenu potražnje, a Međunarodna agencija za energiju objavila da je tržište još uvijek prekomjerno opskrbljeno.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 34 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60.80 dolara. Na američkom se tržištu smanjila 39 centi, na 57.85 dolara.

Cijene nafte rasle su proteklih tjedana pod utjecajem smanjene opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznika. Saudijska Arabija odvojeno je obećala da će u veljači i ožujku smanjiti proizvodnju za dodatni milijun barela dnevno.

Raspoloženje na tržištu prigušila je jučer procjena OPEC-a da će se potražnja za naftom u svijetu ove godine oporavljati sporije nego što se mislilo.  

"Opskrba naftom veća od potražnje"

Kartel je blago snizio procjenu potražnje u 2021., za 110.000 barela dnevno, na 5.79 milijuna barela dnevno.

OPEC-ova procjena nadovezala se na upozorenje Međunarodne agencije za energiju (IEA) da je opskrba naftom još uvijek veća od potražnje iako se očekuje da će cijepljenje protiv covida-19 pomoći u oporavku.

Nizozemska banka ABN Amro neznatno je podigla procjenu cijene nafte na londonskom tržištu, na 55 dolara za barel, ali je također upozorila na nepovoljno okruženje za potražnju.

"Generator najsnažnijeg oporavka potražnje mora biti zrakoplovni sektor", ističu analitičari banke. "Još ne vidimo znakove koji bi upućivali na značajan oporavak u ovoj godini, posebno ne u zrakoplovnom sektoru", dodaju.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60.54 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Pročitajte više