Cijene nafte blizu 83 dolara

Ilustracija: MidJourney

Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima blizu 83 dolara budući da su podaci iz Kine bacili sjenu na optimistične procjene o potražnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 33 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 82,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi višoj cijeni, od 78,70 dolara.

Raspoloženje na tržištima obilježile su prošli tjedan procjene o potražnji na pragu ljetne sezone vožnje u SAD-u.

Najavljeno povećanje opskrbe zakočilo je cijene nafte

Američka investicijska banka Goldman Sachs izračunala je da će zbog sezonski uvjetovanog skoka potražnje tržište u trećem tromjesečju bilježiti minus u opskrbi od 1,3 milijuna barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) potvrdila je u srijedu da u ovoj godini očekuje rast potražnje za 2,2 milijuna barela dnevno. Upravo je optimistična procjena o potražnji bila argument u prilog odluci o postupnom povećavanju opskrbe od kraja godine. Trenutno je smanjuju za 5,86 milijuna barela dnevno.

Najavljeno povećanje opskrbe zakočilo je cijene nafte u proteklim tjednima pa su Saudijska Arabija i Rusija upozorile da bi OPEC+ mogao i odgoditi plan ili čak povući odluku bude li potrebno. Rusija i Irak proizvodili su više od dodijeljenih im kvota i prošli su tjedan obećali da će proizvodnju svesti u dogovorene okvire.

U ponedjeljak trgovce su razočarali podaci iz Kine budući da, po njihovoj procjeni, signaliziraju neravnomjeran oporavak gospodarstva od pandemijskih ograničenja.

Kineska industrijska proizvodnja porasla je u svibnju, prema podacima statističkog ureda, za 5,6 posto, nakon 6,7-postotnog skoka u prethodnom mjesecu. Cijene stambenih nekretnina ponovo su se pak smanjile na mjesečnoj razini, za 0,7 posto, pokazuju Reutersovi izračuni, protegnuvši silazni trend na gotovo godinu dana. 

"Tržište nafte u početku je negativno reagiralo na podatke iz Kine"

Svijetla točka bio je promet u maloprodaji koji je porastao za 3,7 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, osjetno snažnije nego u travnju. 

"Tržište nafte u početku je negativno reagiralo na mješovite podatke iz Kine", rekao je Ole Hansen iz Saxo Banka. "No, čini se da su cijene ipak poduprli izgledi za snažnu potražnju na pragu nadolazećeg tromjesečja i saudijska napomena da će povećanje opskrbe u listopadu ovisiti o prilikama na tržištu, te pojačani fokus na one koji krše kvote da smanje proizvodnju, u skladu s dogovorom", dodao je Hansen.

Analitičari Bank of America upozorili su istodobno da manjak koji bi trebao podići cijene u trećem tromjesečju nije 'gotova stvar'.

"Još nije jasno hoće li prevaga potražnje nad ponudom biti dovoljno stabilna da tržište prijeđe iz značajnog viška u manjak koji može podići cijene", objasnili su.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu OPEC nije objavio koliko je u petak stajao barel košarice nafte njegovih članica. U četvrtak stajao je 82,81 dolar. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.