Cijene nafte iznad 85 dolara

Foto: Ilustracija

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara budući da je jači dolar neutralizirao procjene o snažnoj ljetnoj potražnji i strahovanja od poremećaja u opskrbi iz Rusije. 

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u kolovozu bila gotovo nepromijenjena u odnosu na zatvaranje trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 85.29 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 35 centi nižoj cijeni, od 80.38 dolara.

Raspoloženje na tržištima obilježile su prošli tjedan procjene da bi ljetna sezona putovanja u SAD-u trebala označiti početak oporavka potražnje i stanjiti zalihe. Američka investicijska banka Goldman Sachs procijenila je da bi tržište u trećem tromjesečju trebalo biti u minusu 1.3 milijuna barela.  

"Glavni je (...) razlog povišene razine cijena (...) sve čvršće uvjerenje da će tijekom ljeta globalne zalihe nafte na sjevernoj polutki neizbježno pasti", rekao je Tamas Varga iz PVM-a, aludirajući na sezonsku potražnju za naftnim derivatima.

Potporu cijenama pružaju i geopolitički rizici.

Ukrajina je u proteklim tjednima u više navrata dronovima napala rafinerije u Rusiji, potaknuvši zabrinutost za opskrbu. EU je pak u ponedjeljak postigao dogovor o 14. paketu sankcija Rusiji, uključujući i zabranu pretovara ruskog ukapljenog plina u EU radi tranzita u druge zemlje.

Uteg cijenama bio je pak jači dolar, koji pritišće kupovnu moć kupaca s drugim valutama i koči potražnju.

Dolarov indeks porastao je u petak, a bio je u blagom plusu i na početku ovog tjedna budući da je istraživanje S&P Globala pokazalo da je poslovna aktivnost u SAD-u u lipnju bila na najvišoj razini u 26 mjeseci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je odvojeno objavila da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 32 centa, na 86 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.