Cijene nafte na svjetskom tržištu pale ispod 89 dolara po barelu

CIJENE nafte na svjetskim su se tržištima spustile na najnižu razinu u proteklih mjesec dana; ispod 89 dolara po barelu, nakon što je pozornost ulagača preusmjerena na sastanak OPEC-a i očekivanu odluku o povećanju proizvodnje, izvijestio je Associated press.

Na tržištu u New Yorku barel nafte pojeftinio je na 88.93 dolara, a jučer je cijena na zatvaranju iznosila je 91.01 dolar, nakon što je tijekom dana dosegla čak 95.17 dolara pod utjecajem eksplozije na važnom naftovodu na američkom Srednjem Zapadu, čime je privremeno prekinuta važan opskrbna ruta iz Kanade.

Nakon vijesti da su tri od ukupno četiri zatvorene linije naftovoda ponovno puštene u promet te da će i četvrta proraditi u roku od nekoliko dana, popustile su i zabrinutosti zbog mogućnosti ozbiljnijeg prekida opskrbe SAD-a.

Nafta je jučer poskupila preko 4 dolara, nakon eksplozije na naftovodu Enbridge preko kojeg se kanadska nafta transportira do rafinerija američkog srednjeg zapada.

Trgovci ističu da je tržište u međuvremenu ponovno preusmjerilo pozornost na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) idući tjedan u Dabu Dabiju.

"Sad svi gledamo samo u OPEC i tako ćemo provesti i predstojeći vikend. To će biti ključ za daljnja kretanja cijena", ocjenjuje Rob Laughlin iz brokerske tvrtke MF Global.

Naftna tržišta od OPEC-a očekuju povećanje proizvodnje za 500.000 barela dnevno.

J.Da.

Pročitajte više