Cijene nafte opet pale. Što će biti s cijenama goriva u Hrvatskoj?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

CIJENE nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 62 dolara zbog neočekivano brzog oporavka saudijske proizvodnje i naznaka posustajanja kineskog gospodarstva koje prigušuje izglede za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 93 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,81 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 65 centi nižoj cijeni, od 55,76 dolara.

Fokus je tržišta danas bio na saudijskoj proizvodnji koja je sredinom mjeseca prepolovljena nakon napada dronova na ključna postrojenja. Ovog su tjedna izvori upoznati s poslovanjem Saudi Aramca izjavili da su kapaciteti obnovljeni na 11,3 milijuna barela dnevno. Još se čeka potvrda te informacije iz Saudi Aramca.

Otkad su cijene nafte skočile prije više od deset dana nakon napada na najveće saudijsko naftno polje, cijene nafte uglavnom padaju i gotovo su se vratile na iznose od prije poskupljenja, no još uvijek nisu dosegle tu razinu.

Nemojte se čuditi ako gorivo u Hrvatskoj opet u utorak poskupi

Ovoga tjedna, upravo pod opravdanjem tog poskupljenja uzrokovanog napadom u Saudijskoj Arabiji, drastično je poskupjelo gorivo u Hrvatskoj. Eurosuper 95 je poskupio za čak 25 lipa po litri, a dizel gotovo 20 lipa. 

Do poskupljenja je došlo iako su stručnjaci najavljivali da će se poskupljenje uzrokovano napadom u Saudijskoj Arabiji dogoditi tek sljedećeg tjedna. 

S obzirom na to, ne bi trebalo čuditi ako i ovaj tjedan gorivo u Hrvatskoj poskupi. No poskupljenje ipak ne bi trebalo biti tako drastično kao u utorak. 

Valja još jednom podsjetiti da je polovica cijene goriva koju plaćamo na benzinskim crpkama su trošarine i porezi. Iako su minimalne trošarine propisane na razini Europske unije i Hrvatska se sada mora pridržavati tih pravila, trošarine su svejedno veće od minimalnih i svakako ima prostora za smanjenje, što bi dovelo do jeftinijeg goriva za potrošače.
 

Pročitajte više