Cijene nafte opet pale

Foto: EPA

CIJENE nafte pale su danas na međunarodnim tržištima prema 36 dolara nakon što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili povećanje proizvodnih kapaciteta unatoč tome što koronavirus potpiruje zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,09 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 36,13 dolara. U gotovo identičnom je iznosu smanjena i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 33,30 dolara.

Nakon što su vodeći proizvođači de facto razvrgnuli sporazum o ograničenju opskrbe, saudijsko ministarstvo energetike naložilo je Saudi Aramcu da poveća proizvodne kapacitete s 12 milijuna na 13 milijuna barela dnevno.

Nacionalna naftna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata također je najavila da će u travnju povećati opskrbu sirovom naftom na više od četiri milijuna barela dnevno. Planiraju i ubrzanu realizaciju planova o povećanju proizvodnih kapaciteta na pet milijuna barela dnevno. Prvotno su namjeravali dosegnuti tu razinu 2030. godine.

"Saudijska strategija utjerivanja straha u kosti sugerira nam da su, da bi Rusiju vratili za pregovarački stol, uistinu spremni naštetiti cijenama i prihodima svih proizvođača nafte", konstatiraju analitičari UBS-a

"Više zalihe nafte vjerojatno će pritiskati cijene u sljedećim mjesecima", smatraju.

Jutros su cijene nafte nakratko poskočile zbog nade da će odluka sjevernoameričkih proizvođača o smanjenju troškova kako bi se mogli nositi s niskim cijenama nafte kroz više godina u konačnici rezultirati i manjom proizvodnjom.

Pročitajte više