Cijene nafte oslabile na kraju tjedna

Foto: EPA

Cijene nafte oslabile su danas na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu oslabila u petak 13 centi u odnosu na dan ranije, na 83,14 dolara, dok se barelom na američkom tržištu trgovalo po 17 centi nižoj cijeni, od 79,06 dolara.

Barel Brenta u Londonu tako je na putu tjednog rasta za 0,4 posto, a na američkom tržištu WTI za 1 posto.

Kineska industrijska proizvodnja porasla je u travnju na godišnjoj razini 6,7 posto, ukazujući na moguću višu buduću potražnju za naftom. Kina je također najavila velike korake za stabilizaciju svog krizom pogođenog sektora nekretnina.

Iako su kineski podaci, kao i još jedan ukrajinski napad na rusku naftnu infrastrukturu podigli cijene, cijena nafta se tek treba uvjerljivo oporaviti od nedavnog pada, rekao je Tamas Varga iz PVM-a. Pad zaliha nafte i derivata u globalnim trgovačkim silama također potiču optimizam u vezi potražnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 35 centi, na 83,30 dolara.

Pročitajte više