Cijene nafte pale ispod 65 dolara

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara zbog procjena trgovaca da će dobro opskrbljeno tržište bez većih problema prebroditi poremećaje u isporuci iz Libije.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,83 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 58,34 dolara.

Trgovci su danas zanemarili blokadu isporuke iz Libije zbog "više sile" koja je objavljena nakon blokade naftovoda na istoku i zapadu zemlje i posljedičnog smanjenja proizvodnje.

Bude li izvoz obustavljen na dulje vrijeme, spremnici će biti napunjeni u roku nekoliko dana, a proizvodnja će usporiti na 72 tisuće barela dnevno, kazao je glasnogovornik libijske državne naftne tvrtke NOC. Libija je u posljednje vrijeme proizvodila oko 1,2 milijuna barela nafte dnevno.

"Čini se da tržišne aktere ne brinu previše poremećaji u opskrbi s Bliskog istoka odnosno u najmanju ruku rizik takvih poremećaja, zahvaljujući impresivnom povećanju proizvodnje u SAD-u u proteklim godinama", konstatiraju analitičari Bank ING-a.

Eventualni poremećaji u opskrbi bit će nadoknađeni većom proizvodnjom na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), što bi moglo ograničiti njihov utjecaj na globalna tržišta nafte, kazao je čelnik udruženja japanske naftne industrije.

Analitičari ING-a također ističu da tržišta umiruju OPEC-ovi rezervni proizvodni kapaciteti, veći od tri milijuna barela dnevno.

Zabrinutost je ublažila i procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi silazni trend aktivnosti u industriji i u trgovinskoj razmjeni uskoro mogao dotaknuti dno. MMF je jučer blago snizio procjenu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini, za 0,1 postotni bod, na 3,3 posto.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica jučer iznosila 66,11 dolara, što znači da je bila 53 centa viša nego prethodnog dana trgovanja.

Pročitajte više