Cijene nafte pale ispod 82 dolara, trgovce brinu SAD i Kina

Foto: EPA

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, odražavajući zabrinutost ulagača za kinesku potražnju i nagađanja o posustajanju američkog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 58 centi nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 81,50 dolara. Na američkom tržištu barel je bio u minusu 93 centa, kliznuvši na 77,08 dolara.

Trgovci su se na početku tjedna fokusirali na naznake popuštanja potražnje u Kini.

Kineski uvoz nafte porastao je u siječnju i veljači u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, ali slabije nego u prethodnim mjesecima, pokazali su podaci objavljeni krajem prošlog tjedna, nastavljajući trend usporavanja nabave u najvećem svjetskom kupcu.

Trgovci zabrinuti

Trgovce zabrinjavaju i mješoviti pokazatelji iz američkog gospodarstva.

Zapošljavanje je u veljači ubrzalo, ali stopa nezaposlenosti blago je porasla, a rast plaća zamjetno usporio, što bi moglo utjecati i na tajming snižavanja kamatnih stopa.

Brojke navode na zaključak da je potražnja za radom popustila, što podupire tumačenja o usporavanju gospodarske aktivnosti i povećava šanse za snižavanje kamatnih stopa u lipnju, podsjeća Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Prošli četvrtak predsjednik Feda Jerome Powell izjavio je da bi uskoro mogli "s dovoljno pouzdanja" zaključiti da inflacija slabi tempom koji opravdava sniženje kamatnih stopa. Ministarstvo trgovine objavit će izvješće o inflaciji u veljači u utorak.

Zabrinutost za kinesku potražnju i podaci iz SAD-a potisnuli su u drugi plan krizu u Crvenom moru.

Jemenski pokret Ansar Allah napada brodove povezane s Izraelom, tražeći prekid izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima. SAD i Velika Britanija odgovorili su napadima na ciljeve pokreta u Jemenu, a pridružila im se i skupina europskih zemalja. 

Tijekom vikenda američke, francuske i britanske snage oborile su desetke bespilotnih letjelica u području Crvenog mora nakon što je pokret napao brod za rasuti teret Propel Fortune i američke razarače u regiji, priopćila je američka vojska.

"Čini se da sukob na Bliskom istoku nije visoko na listi čimbenika koji po ocjeni investitora pokreću tržište budući da opskrba preko Crvenog mora nije u potpunosti prekinuta i vjerojatno neće biti prekinuta ni u budućnosti“, zaključio je Tamas Varga iz PVM-a.

"Fokus je na posustajanju kineskog gospodarstva i na sniženju kamatnih stopa", dodao je Varga.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica poskupio 37 centi, na 83,08 dolara.

Pročitajte više