Cijene nafte pale ispod 85 dolara

Foto: EPA

CIJENE nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara, prateći silazni trend cijena ugljena i plina nakon najave Kine da bi mogla intervenirati kako bi zaustavila poskupljenje ugljena i osigurala opskrbu energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva pala 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84.90 dolara. Nakratko je bila dosegnula 86.10 dolara, najvišu razinu u tri godine.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 74 centa nižoj cijeni, od 82.68 dolara.

Cijene naglo rastu u posljednje vrijeme zbog postupnog povećanja opskrbe iz vodećih proizvođača unatoč naglom oporavku potražnje paralelno naglom rastu aktivnosti nakon ublažavanja korona-ograničenja.

Potražnja je dodatno ubrzala nakon naglog poskupljenja plina koje je potaknulo proizvođače struje i industriju da ga zamijene jeftinijim mazutom i dizelom.

Situaciju su zakomplicirali poskupljenje ugljena i problemi u opskrbi strujom u Kini

Situaciju su zakomplicirali poskupljenje ugljena i problemi u opskrbi strujom u Kini i početak sezone grijanja na sjevernoj hemisferi. Kineska je vlada ovog tjedna najavila intervenciju i cijene su počele padati i danas su oslabile 11 posto.

"Budući da cijene ugljena i plina padaju i da tehnički pokazatelji indeksa relativne snage još uvijek signaliziraju prekomjernu kupnju (nafte), sve su veće šanse da će cijene nafte osjetno pasti", procjenjuje analitičar brokerske kuće OANDA Jeffrey Halley.

"Trgovci koji su za prodajni prag odredili (cijenu od) 86 dolara iskoristili su već sada priliku za dobitonosnu prodaju, a rezultat je pad cijena nafte", dodaje Louise Dickson iz tvrtke Rystad Energy.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 83.30 dolara, što znači da je pao 18 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više