Cijene nafte pale ispod 85 dolara

Foto: EPA

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara budući da su nagađanja da bi američka središnja banka mogla sniziti kamatne stope tek početkom ljeta prevagnula nad padom zaliha u SAD-u i nagovještajima tješnje opskrbe. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 55 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84.83 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.39 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 80.70 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.54 dolara. Tržišta su jučer ohrabrile prognoze Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje signaliziraju tješnju opskrbu u ovoj godini.

IEA procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju porasti za 1.7 milijuna barela dnevno

Agencija procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju porasti za 1.7 milijuna barela dnevno, snažnije no što su bili očekivali, zbog poboljšanih izgleda u SAD-u i pojačane potražnje za gorivom pod utjecajem putovanja brodova duljom rutom oko Rta dobre nade.

Podigli su i procjenu rasta potražnje u cijeloj godini, za 110.000 barela dnevno, na 1.3 milijuna barela dnevno. To ujedno znači da će rast biti znatno sporiji nego u 2023. zbog posustajanja svjetskog gospodarstva, napominju. Lani potražnja je po njihovIm procjenama bila porasla za 2,3 milijuna barela dnevno.

Neočekivani pad zaliha u SAD-u

IEA-ino izvješće nadovezalo se na neočekivani pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu budući da su rafinerije završile redovne radove na održavanju. Pale su i zalihe benzina, snažnije no što se očekivalo, zahvaljujući valu potražnje. 

Danas su se ulagači ponovo okrenuli monetarnoj politici u SAD-u. Naznake posustajanja aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu vjerojatno neće navesti Fed da počne snižavati kamatne stope prije lipnja, nagađaju, ukazujući na ubrzani rast proizvođačkih cijena u veljači.

Niže kamatne stope potiču gospodarsku aktivnost i potražnju na naftom. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je jučer barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1.60 dolara, na 84.27 dolara.

Pročitajte više