Cijene nafte pale zbog lockdowna u Kini

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, budući da su blokade u kineskim gradovima kojima vlada nastoji obuzdati koronavirus potisnule u drugi plan veći uvoz i američke planove pomoći u koronakrizi.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55.59 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 53 dolara.

Proizvođači pokušavaju riješiti tešku jednadžbu balansiranja ponude i potražnje, koja cijepljenje protiv covida-19 suprotstavlja zaključavanju kako bi se spriječilo širenje virusa, objašnjava Reuters.

Potporu cijenama nafte pritom pružaju rast cijena dionica, slabiji dolar i snažna kineska potražnja.

Tako je uvoz sirove nafte u najvećem svjetskom uvozniku Kini porastao 7.3 posto u 2020. godini, s rekordnim rastom u dva od četiri tromjesečja jer su rafinerije povećavale preradu, a niske cijene poticale gomilanje zaliha, pokazali su u četvrtak objavljeni carinski podaci.

Širenje pandemije covida-19 ponovno je u središtu pozornosti

Pozornost trgovaca danas je ipak zaokupio kineski podatak o najvećem dnevnom broju novozaraženih u više od 10 mjeseci. Kina završava tjedan zaključavanjem više od 28 milijuna ljudi i prvim smrtnim slučajem od zaraze koronom u osam mjeseci.

"Širenje pandemije covida-19 ponovno je u središtu pozornosti, a trgovce sve više brinu dugotrajno zaključavanje u Europi i nova ograničenja u Kini", konstatira Bjornar Tonnage iz Rystad Energyja.

"Opetovani skok broja zaraženih u posljednje vrijeme, odgoda cijepljenja i obnovljene mjere zaključavanja u većini glavnih gospodarstava OECD-a prigušuju izglede za oporavak gospodarstva i naftne potražnje", slaže se Stephen Greenock iz P. M.

"Jednostavnije rečeno, očekivanja za potražnju u kratkoročnoj perspektivi nisu previše obećavajuća", poentira Greenock.

Pandemija je zasjenila 1.900 milijardi dolara vrijedan paket pomoći u koronakrizi, koji je predstavio novoizabrani predsjednik Joe Biden. Očekuje se da bi mogao povećati potražnju za naftom u SAD-u, iako optimizam prigušuju loše vijesti s američkog tržišta rada.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 55.19 dolara, što znači da je pala 62 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Pročitajte više