Cijene nafte pale zbog zabrinjavajućih vijesti iz Kine

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima na 73 dolara budući da je trgovce zabrinuo pad aktivnosti u kineskoj industriji, koji signalizira slabiju potražnju za energentima. Na londonskom tržištu barelom se nakon podneva trgovalo po 73 centa nižoj cijeni nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine, od 72.98 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3.53 dolara.

Na američkom tržištu pojeftinio je 90 centi, na 68.56 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3.21 dolar. Tržišta su jučer uzdrmale bojazni da američki Kongres neće na vrijeme suspendirati limit državnog duga, što bi značilo da država od 5. lipnja ne bi mogla uredno podmirivati svoje financijske obaveze.

Dolar na najvišoj razini u više od dva mjeseca

Skupina republikanskih zastupnika naznačila je da bi mogla blokirati prijedlog zakona, ali predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Kevon McCarthy, naglasio je da je uvjeren da će zakon "proći". U srijedu trgovce je uznemirilo izvješće koje je pokazalo pad aktivnosti u kineskoj industriji u svibnju, prema službenom indeksu menadžera nabave (PMI). 

Uteg cijenama bio je danas i dolar, koji je dosegnuo najvišu razinu u više od dva mjeseca, poskupljujući robu za kupce s drugim valutama i kočeći time potražnju za naftom. Trgovce zaokuplja i redovni sastanak članica Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika, zakazan 4. lipnja.

"Vjerojatno se neće ništa mijenjati"

Na tržištu pokušavaju procijeniti hoće li OPEC+ promijeniti proizvodnu politiku, budući da je saudijski ministar za energetiku najavio nevolje za trgovce koji špekuliraju s padom cijena dok potpredsjednik ruske vlade ne očekuje promjene budući da je opskrba smanjena prije mjesec dana.

Promjene ne očekuju ni analitičari britanske banke HSBC, prognoziravši da će jača potražnja za naftom u Kini i na Zapadu od ljeta rezultirati manjkom u opskrbi u drugoj polovini godine. "Najvjerojatnije neće ništa mijenjati", slaže se i PVM-ov analitičar Stephen Brennock. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 1.69 dolara, na 75.19 dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više