Cijene nafte porasle iznad 75 dolara

Foto: EPA

CIJENE nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 75 dolara, poduprte neočekivano velikim padom američkih zaliha nakon dva uragana i visokim cijenama plina. 

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 1.08 dolara višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 75.44 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 1.16 dolara, na 71.65 dolara.

Fokus se na naftnom tržištu danas preusmjerio s problema prezaduženog kineskog diva u sektoru razvoja nekretnina Evergrandea na naznake nedostatne opskrbe.

Američke zalihe sirove nafte pale su za 6.1 milijun barela u prošlom tjednu, rekli su tržišni izvori upoznati s rezultatima izvješća Američkog instituta za naftu (API).

"Cijene nafte podupire tjedno izvješće API-ja u kojem je zabilježeno veće smanjenje zaliha sirove nafte u SAD-u no što se očekivalo", objašnjava Ravindra Rao iz Kotak Securitiesa.

Trgovci sada čekaju objavu podataka američke vlade kako bi potvrdili taj pad.

Potporu cijenama pružili su i problemi pojedinih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) s povećanjem proizvodnje i opći osjećaj manjka energenata koji stvara plinska i kriza struje u Europi.

"S obzirom na različite čimbenike potpore iz energetskog prostora, osobito na visoke cijene prirodnog plina ... eventualni pad cijena nafte bit će kratkog daha", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

 Očekuje se da će globalne cijene plina ove zime oboriti rekorde, napominje Reuters.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u utorak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 73.68 dolara, što znači da je porasla 21 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pročitajte više