Cijene nafte porasle, opet se špekulira o smanjenju proizvodnje

Foto: FAH

CIJENE nafte ponovno su porasle na svjetskim tržištima prošlog tjedna, i to nakon što su opet aktualizirane špekulacije o smanjenju proizvodnje, s obzirom na to da potražnja ne raste toliko koliko se očekivalo, piše HRT.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 4,2 posto, na 44,27 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 41,80 dolara. Prošloga su tjedna cijene nafte znatno oscilirale zbog nejasnih podataka o potrošnji u najvećim svjetskim gospodarstvima.

U petak je tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan već šesti tjedan zaredom, za njih sedam, na 381 postrojenje, najvišu razinu od ožujka.

Stoga se cijene nafte ne uspijevaju znatnije odmaknuti od najnižih razina u gotovo četiri mjeseca. Premda je ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao Reutersu da nema razgovora s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) o mogućem koordiniranom smanjenju proizvodnje, nakon propalog pokušaja prije nekoliko mjeseci, špekulacije o tome i dalje su prisutne, što podržava cijene nafte.

Pročitajte više