Cijene nafte porasle prema 78 dolara

Ilustracija: Shutterstock

CIJENE nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 78 dolara poduprte nadom da će ublažavanje mjera suzbijanja koronavirusa u Kini oživiti potražnju i kašnjenjem pošiljki ruske nafte zbog zastoja u Bosporu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 69 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 77.86 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2.18 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1.42 dolara višoj cijeni, od 73.43 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2.24 dolara.

Zalihe benzina su porasle

Trgovce je jučer zabrinuo podatak američke vlade o neočekivano snažnom rastu zaliha derivata u prošlom tjednu, za 6.2 milijuna barela. Zalihe benzina porasle su za 5.3 milijuna barela, što je zasjenilo snažan pad zaliha sirove nafte, za 5.2 milijuna barela.

Podaci signaliziraju slabljenje potražnje, što je zabrinulo tržišta, a raspoloženje su prigušila i upozorenja američkih banaka o izglednoj recesiji u idućoj godini. Danas se pozornost ponovo usmjerila na ublažavanje mjera suzbijanja covida u Kini i na zastoj tankera s ruskom naftom na Bosporu.

Kina je najavila najopsežnije ublažavanje politike nulte tolerancije prema koroni od početka pandemije, a u Bosporu prolaz u Sredozemno more čeka najmanje dvadeset tankera s ruskom naftom, koja bi mogla kasniti na odredišta.

EU je uvela embargo na rusku naftu

Zapadni dužnosnici razgovarali su s turskim kolegama o rješavanju problema kašnjenja tankera, rekao je dužnosnik britanskog ministarstva financija. EU je početkom tjedna uvela embargo na rusku naftu i pridružio se skupini G7 u ograničenju cijene ruske nafte na 60 dolara.

Zastoj tankera upućuje na zaključak da kaznena mjera već utječe na dostupnu opskrbu preko Crnog mora, rekao je Tamas Varga iz naftnog brokera PVM.

"U zdravoj ekonomskoj klimi takav događaj označio bi početak trke (cijena) natrag prema 100 dolara", dodao je Varga.

Zbog praznika u Austriji, gdje joj je sjedište, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas nije objavila koliko je jučer stajao barel košarice nafte njezinih članica. U utorak mu je cijena iznosila 79.77 dolara.

Pročitajte više