Cijene nafte premašile 71 dolar

Foto: 123rf

CIJENE nafte su na međunarodnim tržištima premašile 71 dolar jer je zabrinutost za ponudu nadjačala bojazni za globalnu trgovinu zbog osjetno povećanih američkih carina na uvoz robe iz Kine.

Na londonskom tržištu sirovom naftom se trgovalo po 67 centa višoj cijeni, od 71,06 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 35 centa višoj cijeni, od 62,05 dolara.

Podršku cijenama pruža sužena ponuda zbog koordiniranog smanjenja opskrbe iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i američkih sankcija na iranski i venezuelski izvoz. 

Iako je zabrinutost za globalnu trgovinu pritiskala cijene u ovome tjednu, “razlike u cijenama očito signaliziraju stiješnjenu ponudu" u odnosu na potražnju, napisali su u bilješci analitičari banke ING.

Jačanje potražnje

Dodatno su cijene poduprla očekivanja jačanja naftne potražnje u ovoj godini. Američka uprava za energetiku očekuje da će globalna potražnja za naftom ove godine porasti za 1,4 milijuna barela dnevno.

Trgovci su donekle zanemarili vijest o stupanju na snagu viših američkih carina na robni uvoz iz Kine i brige o mogućim posljedicama po naftnu potražnju zbog zaoštrenih trgovinskih napetosti između dvaju vodećih potrošača nafte u svijetu.

SAD i Kina zajedno su potrošili 34 posto globalno proizvedene nafte u prvom ovogodišnjem kvartalu, pokazali su podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 69,66 dolara, što znači da je pala za 22 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pročitajte više