Cijene nafte približile se 70 dolara

Foto: EPA

CIJENE nafte približile su se danas na međunarodnim tržištima razini od 70 dolara, poduprte koordiniranom smanjenom opskrbom vodećih proizvođača i smanjenim izvozom iz Irana zbog američkih sankcija.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,61 dolar. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 62,59 dolara.

U ovoj su godini cijene nafte poduprli koordinirani napori Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i partnera poput Rusije da smanje opskrbu za oko 1,2 milijuna barela dnevno.

U ožujku je opskrba iz članica OPEC-a pala na najnižu razinu u četiri godine, pokazala je Reutersova anketa objavljena u ovom tjednu. Proizvodnja ruske nafte pala je u prošlom mjesecu na 11,3 milijuna barela dnevno, iako se još nije spustila na razinu utvrđenu sporazumom.

"Aktualni pritisak na rast cijena rezultat je anketa koje ukazuju na daljnji značajan pad OPEC-ove proizvodnje u prošlom mjesecu. Smanjena će ponuda skupine proizvođača sigurno zacementirati tješnji odnos prema potražnji", tumači Steven Brennock iz brokerske kuće PVM.

Porasle američke zalihe sirove nafte, manje benzina i derivata

Da bi se opskrba mogla još više smanjiti signalizirala je jučerašnja izjava neimenovanog američkog dužnosnika da su tri od osam zemalja kojima je Washington odobrio izuzeće od zabrane uvoza iranske nafte potpuno obustavile kupnje. Dodao je i da će poboljšani uvjeti na tržištu nafte omogućiti daljnje smanjenje iranskog izvoza.

Venezuelska državna naftna kompanija PDVSA uspjela je unatoč američkim sankcijama zadržati izvoz nafte blizu razine od milijun barela dnevno, pokazuju njezini dokumenti i podaci Refinitiv Eikona.

Značajniji rast cijena nafte zakočilo je izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je neočekivano pokazalo rast američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, dok su se zalihe benzina i derivata smanjile.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

Analitičari Commerzbanka procjenjuju u bilješci klijentima da bi američka vlada mogla ponovno sniziti procjenu proizvodnje u SAD-u. Već su snizili procjenu siječanjske proizvodnje, za 100 tisuća barela dnevno, na 11,9 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 68,83 dolara, što znači da je porasla 52 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pročitajte više