Cijene nafte prošloga tjedna pale oko 2 posto

Foto: EPA

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 2 posto jer su trgovci skeptični po pitanju smanjenja proizvodnje OPEC-ja i jer je zbog slabosti gospodarstava moguć daljnji pad potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 2.1 posto, na 78.88 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1.9 posto, na 74.07 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su smanjiti proizvodnju u prvom tromjesečju iduće godine za otprilike 700 tisuća barela dnevno.

OPEC+ proizvodi više od 40 posto svjetske nafte i već dulje vrijeme smanjuje proizvodnju kako bi podupro cijene koje su se spustile s gotovo 100 na 80-ak dolara po barelu zbog slabljenja gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Prvotno je ta odluka OPEC-ja podržala rast cijena nafte, no ubrzo su one pale jer su trgovci skeptični, s obzirom na to da će proizvođači proizvodnju smanjivati dobrovoljno i da neće biti kontrola.

Analitičari su, pak, očekivali da će smanjenje proizvodnje biti veće i da će se inzistirati na poštivanju dogovorenih kvota.

Odluka "neće stišati konfuziju na naftnom tržištu kojemu će trebati tjedni i mjeseci da dokuči kako stvari stoje, i to pod uvjetom da izvješća koja će proizvođači sami sastavljati budu uistinu vjerodostojna", objašnjava analitičar PVM-a John Evans.

Slabi svjetsko gospodarstvo

Cijene su nafte pod pritiskom i zbog daljnjeg slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

Podaci iz globalne industrije pokazali su slabost i u studenom zbog posustale potražnje. Aktivnost u industriji eurozone ponovo se smanjila, izvijestio je S&P Global, a ni kinesko gospodarstvo, najveći svjetski uvoznik nafte, nije baš u najboljoj formi.

Podršku cijenama trenutno pruža samo uvjerenje trgovaca da su središnje banke zapadnih zemalja završile ciklus povećanja kamata, s obzirom na to da inflacija popušta.

No gospodarstva će vjerojatno stagnirati ili slabiti idućih mjeseci, a proći će još mjeseci prije nego što bi središnje banke mogle početi smanjivati kamate i tako podržavati oporavak gospodarstava.

Nakon prošlotjednog pada, na londonskom je tržištu cijena barela u minusu u odnosu na početak godine više od 8, a na američkom tržištu više od 7.5 posto.

Pročitajte više