Cijene nafte rastu zbog sukoba u Libiji

Ilustracija: EPA

CIJENE nafte ponovno su prekoračile razinu od 71 dolara na međunarodnim tržištima, poduprte padom venezuelskog i iranskog izvoza te borbama u Libiji, što je potpirilo zabrinutost za opskrbu i potisnulo u drugi plan očekivanja rasta američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 19 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,37 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 30 centi, dosegnuvši 63,70 dolara.

Sukobi u Libiji 

Trgovci su se danas okrenuli rizicima za opskrbu iz Libije zbog oružanih sukoba između Libijske narodne armije Khalife Haftara i oružanih snaga međunarodno priznate vlade u Tripoliju.

Eskalacija sukoba u Libiji nadovezala se na smanjeni izvoz nafte iz Irana i Venezuele zbog američkih sankcija.

"Urušavanje venezuelske naftne proizvodnje i sankcioniranje iranskog izvoza već su postavili veliki znak pitanja u odnosu na opskrbu", podsjeća Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer.

"S obzirom na brojne prijetnje opskrbi, raspoloženje na tržištu iz dana u dan sve snažnije podupire rast cijena, a tako bi trebalo biti i idućih tjedana", dodao je Ruecker.

Značajniji rast cijena spriječile su bojazni da bi Rusija mogla povećati proizvodnju u drugoj polovini godine, nakon isteka sporazuma vodećih proizvođača o koordiniranom smanjenju opskrbe za 1,2 milijuna barela dnevno.

Ruski ministar financija Anton Siluanov, prema izvješću tiskovne agencije TASS, jučer je izjavio da bi Rusija i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogli povećati proizvodnju u borbi sa Sjedinjenim Državama za udio u tržištu.

Hoće li Rusi pristati na smanjenje proizvodnje?

Vodeći će proizvođači, predvođeni OPEC-om i Rusijom, donijeti odluku o proizvodnji na sastanku u lipnju.

"Sve se više strahuje da Rusija neće pristati na produljenje sporazuma o smanjenju proizvodnje - sljedećih mjeseci mogli bismo svjedočiti njihovom službenom istupanju iz sporazuma", rekao je Edward Moya iz OANDA-e.

Cijene su danas zakočila i očekivanja da će najnovija tjedna izvješća o američkim zalihama pokazati njihov rast u prošlom tjednu za 1,9 milijuna barela. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće o zalihama tijekom dana, a vlada sutra.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 70,21 dolar te je pala 23 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pročitajte više