Cijene nafte rastu

Foto: EPA

CIJENE nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 70 dolara, potaknute obnovljenom sklonošću ulagača riziku, nakon što su američki regulatori izdali prvo potpuno odobrenje za cjepivo protiv covida-19.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1.09 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69.84 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 97 centi i njime se trgovalo po 66.61 dolar.

Na početku tjedna cijene su zbog slabijeg dolara na oba tržišta porasle više od pet posto, a danas im je potporu pružila vijest da je američka uprava za hranu i lijekove izdala potpuno odobrenje za cjepivo Pfizer/BioNTech s dvije doze, nakon odobrene hitne upotrebe u prosincu.

Zdravstveni dužnosnici nadaju se da će odobrenje uvjeriti necijepljene Amerikance da je cjepivo sigurno i učinkovito, a trgovci da će ograničiti širenje delta varijante koronavirusa i spriječiti opetovano uvođenje strogih ograničenja.

"Iako se pandemija ponovo razbuktala i potiče zabrinutost za zdravstveni sustav, čini se da su male šanse da će ponovo biti uvedene mjere suzbijanja zaraze, koje štete ekonomiji, između ostalog i zato što se pokazalo da cjepiva djeluju", rekao je Norbert Rucker iz banke Julius Baer.

Analitičari napominju i da je izglede za naftnu potražnju poboljšala očigledno uspješna borba Kine protiv delta soja, budući da, prema najnovijim podacima, nije zabilježen nijedan slučaj lokalne transmisije virusa.

Ulagače je ohrabrio i podatak o skoku aktivnosti prerade u Indiji u srpnju na najvišu razinu u tri mjeseca, paralelno jačanju potražnje.

Pročitajte više