Cijene nafte skliznule prema 88 dolara

Ilustracija: MJ

Cijene nafte kliznule su na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 35 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 88,07 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 47 centi nižoj cijeni, od 82,89 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,46 dolara.

"Trenutno je loša vijest iz najvećeg svjetskog gospodarstva dobra vijest"

Trgovce je jučer ohrabrio slabiji dolar koji jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama i potiče potražnju. Zelenu novčanicu poljuljao je osjetno sporiji rast poslovne aktivnosti u SAD-u u travnju, prema izvješću S&P Globala.

Naftna tržišta reagirala su pak na posustajanje rast u SAD-u podizanjem cijena, nagađajući da će potaknuti središnju banku da snizi kamatne stope ovog ljeta. Niži troškovi zaduživanja značili bi brži gospodarski rast, a time i snažniju potražnju za energentima.

"Trenutno vrijedi načelo po kojem je loša vijest iz najvećeg svjetskog gospodarstva dobra vijest (za tržišta nafte)", objašnjava Tamas Varga iz PVM-a. "Ponovo su veće šanse da će Fed sniziti kamatne stope", dodao je Varga.

Napetosti na Bliskom istoku

Poticaj cijenama bio je jučer i neočekivani pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 3,237 milijuna barela, prema izvorima koji su dobili uvid u podatke udruge proizvođača API. Analitičari su nagađali da su porasle za nekih 800 tisuća barela.

Vlada će objaviti službene podatke tijekom dana. Tržišta prate i napetosti na Bliskom istoku. Procjena o stišavanju napetosti u odnosima Irana i Izraela mogla bi sniziti cijenu barela u idućim mjesecima za još pet do deset dolara budući da je "premija na geopolitički rizik još uvijek povišena", napisali su u bilješci analitičari Goldman Sachsa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 1,66 dolara, na 88,17 dolara.

Pročitajte više