Cijene nafte skočile iznad 76 dolara

Ilustracija: Shutterstock

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara nakon što je američki Kongres suspendirao limit državnog duga, a središnja banka signalizirala da bi mogla napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa.

Na londonskom se tržištu barelom nakon podneva trgovalo po 1.88 dolara višoj cijeni nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine, od 76.16 dolara. Na američkom tržištu cijena mu je porasla u gotovo istom iznosu, na 71.95 dolara.

Pauza u ciklusu zaoštravanja monetarne politike

Trgovci su se na kraju tjedna fokusirali na prolaz zakona u američkom Kongresu kojim je suspendiran limit državnog duga od 31.4 bilijuna dolara i omogućeno uredno servisiranje financijskih obaveza.

Poticaj cijenama bili su i signali iz američke središnje banke da bi mogli napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa, koji su pritisnuli dolar i ojačali kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Argument u prilog pauzi u ciklusu zaoštravanja monetarne politike mogao bi biti i nešto sporiji rast plaća u svibnju, za 0.3 posto u odnosu na travanj kada su porasle za 0.4 posto, pokazalo je mjesečno izvješće američkog ministarstva rada.

Pozornost ulagača okreće se sastanku OPEC-a

Podaci su istodobno pokazali da je zapošljavanje blago ubrzalo, uz neto otvorenih 339 tisuća novih radnih mjesta, u usporedbi s 294 tisuće otvorene u travnju, prema revidiranim brojkama. Pozornost ulagača sada se okreće sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, na kojem će se ponovo razmatrati proizvodna politika.

U travnju OPEC+ neočekivano je odlučio smanjiti proizvodnju za dodatnih 1.16 milijuna barela dnevno kako bi podupro cijene, ali potez su u međuvremenu nadjačali drugi faktori i cijene su se ponovo spustile ispod razine na kojoj su bile prije smanjenja.

Anonimni izvori rekli su za Reuters da grupa na sastanku 4. lipnja vjerojatno neće ponovo smanjivati proizvodnju. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 28 centi, na 72.79 dolara.

Pročitajte više